Vannhode på katt

Møt Pénélope, en 1,5 år gammel hunnkatt som plutselig endret oppførsel. Den før så rolige katten ble aggressiv, hadde regelmessige anfall og mistet balansen. Noe var galt - men hva?

Hvordan kirurgene løste Pénélopes problemer

Da problemene oppsto, tok Pénélope-eieren henne med til AniCura-klinikken i La Rochelle, Frankrike, der veterinærene gjorde en skanning av hodeskallen. Diagnosen var "Medfødt anomali ved konformasjon av kranialboksen og utvikling av hjernen med hydrocephalus på et avansert stadium og betydelig reduksjon av volumet til hjernevevet." Eller vannhode på norsk.

Hydrocephalus er en sykdom forårsaket av patologisk ansamling av væske i ventriklene, som er en slags hulrom i hjernen. Denne væsken kalles CSF (serebrospinalvæske).

Problemene oppstår når serebrospinalvæsken ikke kan flyte bort fra hjernen på normal måte. Hos noen pasienter skyldes dette en betennelse eller en svulst (ervervet hydrocephalus), men det kan også arves fra foreldrene (medfødt hydrocephalus). I begge disse tilfellene har ventriklene for mye væske og øker dermed trykket inne i hjernen og reduserer hjernevevet.

Prognosen var kun moderat god, og veterinærene var bekymret. Medisinske behandlinger er bare effektive i en kort periode, derfor er det nødvendig med komplekse kirurgiske inngrep for å muliggjøre langvarige forbedringer. Suksessraten for disse inngrepene er mellom 50 til 80 prosent.

Eieren til Pénélope bestemte seg for å sette tilliten til veterinærene og satte opp tid til en operasjon. Dette var første gang et inngrep som dette ble utført på klinikken. Under operasjonen skaper kirurgene en kunstig dreneringskanal mellom hjernen og magen (ventriculoperitoneal shunt) som tillater at CSF-væsken drenerer ned mot bukhulen hvor den vil bli absorbert. Operasjonen utføres i tre trinn - plassering av et kateter i hjerneventriklene, plassering av et bukhinnekateter og til slutt en forbindelse mellom de to katetrene og en miniventil.

Etter en lang, omhyggelig og vellykket kirurgi våknet Pénélope opp i restitusjonsrommet. Et par dager senere kunne hun flyttes, og var klar til å dra hjem. I dag har hun oppdaget gleden av å leke med leker - en aktivitet hun aldri har holdt på med før. Nå er Pénélope en lykkelig katt som maler og koser seg hvert sekund i livet sitt.

Ta kontakt med veterinær

Last ned AniCura-appen


Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200.

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.