Analsekkbetennelse hos hund

Analsekkene er kjertler som lager et illeluktende sekret med varierende farge og konsistens. Hunden har to analsekker som ligger på hver sin side av endetarmen rett innenfor analåpningen. Fra hver enkelt går det en utførselsgang som munner ut i anus og kan sees som en mørk flekk. Sekretet i analsekken skal tømmes når hunden har avføring eller om den blir redd. Det antas at analsekret er en måte for hunder å kjenne hverandre igjen på, men at det også har en forsvarsmekanisme som hos skunk.

Overfylte analsekker er vanlig forekommende hos hund og det kan kjennes og sees som små kuler på hver side av analåpningen. Når analsekkene ikke tømmes som normalt, kan dette føre til en infeksjon. Noen ganger er det en historie med løs avføring i forkant som har hindret analsekkene å tømmes som normalt, men det er også enkelte raser som er disponert for analsekkbetennelse og/eller problemer med tette utførselsganger. Uavhengig årsak, kan infeksjon føre til en større byll som kan sprekke om ikke analsekkene tømmes og infeksjonen behandles.

Symptomer

De vanligste symptomene på analsekkbetennelse er at hunden aker seg på rompen, slikker og biter ved haleroten og ved analområdet, på grunn av kløe og ubehag. Analsekksekretet kan bli kornete, blodig, fast og tyktflytende. 

Andre årsaker som kan gi analkløe er hudinfeksjoner rundt anus og/eller vulva på grunn av anatomiske forhold eller allergi.

Behandling hos veterinær

Ved overfylte analsekker trenger hunden hjelp til å tømme disse, eventuelt også spyle og skylle. Dette kan noen ganger utføres på våken hund så frem til at det ikke foreligger en kraftig analsekkbetennelse, da vil det være nødvendig med beroligende og smertestillende. Ofte anbefaler veterinæren et diettfôr med økt fiberinnhold, eller et fibertilskudd dersom hunden ikke kan endre fôrtype. Dersom det likevel forekommer tilbakevendende analsekkbetennelser, kan disse fjernes ved et kirurgisk inngrep.

 

Redigert av veterinær i AniCura, februar 2023

 

Contact a veterinarian

Last ned AniCura-appen


Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.