Fosterdiagnostikk på hund

Drektighet kan med sikkerhet fastslås ved hjelp av ultralyd tidligst 28 dager etter paring. Påliteligheten ved en positivt drektighetsdiagnose er høy.

Ultralydundersøkelse som utføres i et tidligere stadium av drektigheten, gir et mer usikkert resultat. Årsaken til dette er at fosterblærer kan være vanskelig å se, men også at det forekommer fosterresorpsjon tidligere i drektigheten. Ved mistanke om uønsket drektighet kan man gi abortfremkallende medisiner. Vellykket behandling må kontrolleres med en ultralydundersøkelse, da 5 % av behandlingene ikke gir fullstendig abort. 

Det er vanskelig å fastslå et nøyaktig antall foster ved en ultralydundersøkelse. Dette skyldes at det ikke går an å få et bilde av alle fostrene samtidig og derfor kan man komme til å telle samme foster flere ganger.

Ved forløsningskomplikasjoner utføres ultralyd av fostrene for å vurdere deres tilstand, blant annet gjennom å kontrollere hjerteaktiviteten.

Fosterdiagnostikk med røntgen

For å få en oppfatning om antall foster og fosterstørrelse kan en røntgenundersøkelse utføres fra dag 45-50 i drektigheten. Da har fostrenes skjelett vanligvis begynt å forkalkes. Røntgen er da en sikrere måte enn ultralyd for å faststille antall foster.

Redigert av veterinær i AniCura, februar 2023

Ta kontakt med veterinær

Hvis du synes dette høres ut som symptomene kjæledyret ditt har, anbefaler vi at du tar kontakt med en veterinær for en konsultasjon.

Last ned AniCura-appen


Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200.

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.