Hvordan valpesikre hjemmet ditt

Valper tygger på ting, og det er ikke alltid at det er tingene du velger at de skal tygge på som er interessante for dem. Det kan være sko, fjernkontroller, møbler, vegger, og … ja, egentlig hva som helst. Ørepropper og øretelefoner med ledning ser ut til å være en favoritt for mange valper, i tillegg til undertøy og andre ting som lukter som deres eiere, som for eksempel sengetrekk og puter.

Inkludert i tyggbare ting, er også lovlige ting som leker og bein. Valper utforsker ting ved å putte det i munnen for å finne ut om det er spiselig: matrester som faller på gulvet, men også andre ting som kommer innenfor rekkevidde om det er mat eller ikke. Dette kan noen ganger være farlig, hvis en boks med smertestillende ment for mennesker eller sjokolade, eller til og med dagligdags mat som druer, løk eller avocado, er det som den lille pelsdotten velger å spise. Eller en maiskolbe som lå igjen etter grillfesten. Den smaker nok godt for hunder, men er også ganske farlig siden den kan sette seg fast i tarmene og føre til en obstruksjon som igjen fører til operasjon. Noen hunder lukter på plastposer – og spiser posene selv om det bare er lukt igjen i dem, og noen hunder kan spise nylonstrømper, og begge deler kan vikle seg inn i tarmene deres. 

Hvordan holde valpen trygg 

Noen valper kan bestemme seg for at det er gøy å tygge på stearinlys, og noen vil synes at en sigarettstump på bakken eller sukkerfri tyggegummi eller tannkrem – som inneholder xylitol som er giftig for hunder – er godt. Til og med husplanter kan være giftige. Og alle andre ting som kan føre til skade: små plastbiter på gulvet, strømkabler som tilsynelatende er overalt, åpne vinduer, trapper, åpne ildsteder, stearinlys og varme drikker som kan søles.  

Å være sikker på at en valp er trygg i ditt hjem kan føles som en fulltidsjobb. For å være sikker på at valpen ikke har tilgang til farlige ting, pass på å sette disse tingene bort før valpen kommer i hus. Kravle på gulvet for å se hvilke fristelser du kan se fra det perspektivet, og flytt så mange små ting som mulig bort, i god avstand fra der valpen vil komme til. Bestemors krystallvase som balanserer på en vinglete sokkel, og andre verdisaker, må kanskje finne et lengre hvilested i boden. Til og med etter valpestadiet kommer en «tenåringsfase» der hunder har en tendens til å ødelegge ting i stedet for å prøve å spise dem.  

I stedet for å gjerde inn hunden, så kan du bygge et gjerde av gjerdenetting rundt peisen, peisovnen, strykebrettet, store/giftige planter, TVen (hvis den ikke henger på veggen) og andre potensielle farlige ting. Selvfølgelig så kommer dette an på hvor stor hund du kjøper og hva som er innen rekkevidde, men det er bedre å være på den trygge siden – til og med en liten valp kan hoppe og sprette inn i ting ved lek.  

Hvis du i tillegg har små barn, så kan det være vanskelig for valpen å vite hvilken leke som er for hunder og hvilken leke som er for barn – prøv å hold dem separat så godt du kan. Ikke straff valpen for å velge leken som ditt barn liker best – dette er fordi valpen føler tilknytning til barnet og derfor vil leke med ting som lukter som barnet, akkurat som den vil gjøre med ting som lukter av deg. I stedet for å bli sint, se på det som en mulighet til å øve på bytteleken som er beskrevet i en annen artikkel.  

Og når det gjelder det at valpen vil spise på ting som lukter baby – ikke glem å passe på å holde skitne bleier utenfor rekkevidde. Det samme gjelder brukte bind og tamponger.  

Bytte til godkjente tyggeleker 

Den beste måten å sikre at valpen bare tygger på ting som du vil at den skal tygge på, er å passe på at det alltid er mange tyggebein og leker alle steder der hvor valpen oppholder seg. Få tak i de tyggebeina som lukter godt (for valpen), og pass på å ha et utvalg av forskjellige typer siden valper kjeder seg raskt. Horn, hover og rå bein som ribber og knoker, ser ut til å falle mer i smak enn vanlig tørket råskinn. Pass på å kjøpe de store nok – jo større jo bedre, siden du vil at valpen skal miste interessen før den kommer til den siste biten som kan være farlig å svelge. Ikke kjøp typen som har en knute på enden, da denne kan løsne og sette seg fast i halsen. Pass på at du har en rekke med tyggeleker som du kan legge godbiter eller hundemat i. Fyll dem med våtfôr eller oppbløtet tørrfôr og legg dem i frysen. Kulden vil lindre det kløende tannkjøttet under tannfelling, og behovet for å tygge blir enda større.  

Når du ser valpen tygge på noe som den ikke burde, bare bytt med noe som er godkjent. Ikke straff valpen for å tygge, dette er noe den må gjøre. Og i verste fall så ender du opp med en valp som fremdeles finner ting å tygge på, men også gjemmer dem bort fra deg. Pass på at det å vise frem en skatt er en god ting, ved å gi den en enda bedre ting. På den måten så er du en ressurs og ender ikke opp med å ødelegge forholdet mellom deg selv og valpen, eller med en valp som vokter om tingene sine. Siden du har lekt bytteleken, så vil den gladelig gi deg leken siden den vet at den får noe bedre tilbake. Og nei, dette vil ikke øke stjeling av ting siden valpen ikke tar ting for å gi til deg først og fremst, men for å utforske, undersøke og lindre smertefullt tannkjøtt. 

Har du spørsmål om dette temaet?

Har denne artikkelen hjulpet deg?

Velg det som passer din situasjon eller skriv selv. Vi setter stor pris på tilbakemeldingen din.

Takk skal du ha!

Det setter vi stor pris på

Last ned AniCura-appen


Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200.

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.