Lungekollaps (pneumothorax) hos hunder

Ved lungekollaps, pneumothorax, har det kommet luft inn i brysthulen, utenfor lungene, slik at brysthulens naturlige undertrykk forsvinner. Konsekvensen er at hele eller deler av lungen faller sammen, kollapser, og hunden vil få vanskeligheter med å puste.

Pneumothorax betyr luft i brystkassen (pneumo = luft og thorax = bryst). I brysthulen er det normalt et undertrykk, som gjør det mulig for lungene å ekspandere slik at luft blir trukket inn ved innpust. Ved pneumothorax kommer det luft i mellomrommet mellom lungene og brystkassen, og lungene får derfor ikke plass til å utvide seg som normalt. Dette betyr at luftvolumet som pustes inn blir mindre og hunden har vanskelig for å få oksygen til kroppen.

Pneumothorax kan oppstå spontant eller som et resultat av traume, og vi kan snakke om en åpen eller en lukket pneumothorax. I åpen pneumothorax er det en åpen forbindelse mellom brysthulen og utsiden av kroppen, for eksempel etter bittskade, skuddsår eller kutt. Ved lukket pneumothorax siver det luft inn i brysthulen gjennom en åpning i den nedre luftveier eller i lungevevet. En slik åpning kan være et resultat av traume, for eksempel trafikkulykke eller perforering fra et brukket ribben. Det kan også forekomme spontant på grunn av en annen endring i lungevevet, som for eksempel tumor (svulst) eller parasittinfeksjon.

Symptom

Ved lungekollaps får hunden vanskeligheter med å puste og med å få nok oksygen til kroppen.

Tegn på lungekollaps kan være at hunden

  • Puster raskt og overfladisk
  • Puster med buken
  • Puster med åpen munn
  • Har blåaktige eller bleke slimhinner
  • Har rask puls

Avhengig av hva som har forårsaket lungekollapsen, kan hunden også ha andre symptomer.

Diagnostikk

Ved den kliniske undersøkelsen kan veterinæren vurdere hundens generelle almenntilstand sammen med luftveisproblemene, samt lytte til hjertet og lungene med et stetoskop. Ved pneumothorax er hjertelydene vanligvis svekket og pustelyder er hørbare bare ved den øvre delen av brystet. Diagnosen blir bekreftet ved røntgenundersøkelse og ultralyd. Oftest tas det også blodprøver og andre tester basert på hundens sykehistorie.

Behandling

Traumatisk pneumothorax leges vanligvis av seg selv og terapi tar sikte på å hjelpe hunden til å puste lettere under rekonvalesenstiden, ofte ved å suge ut luft via såkalt thoracosentese. Hunden kan også få oksygentilførsel. Ved spontan pneumothorax, kan kirurgi være nødvendig for å avlaste den delen av lungene eller luftveiene som lekker. Hunder med pneumothorax blir vanligvis skrevet inn på et dyresykehus for behandling og observasjon.

Prognose

Ukomplisert traumatisk pneumothorax kan helbredes i løpet av et par dager, og prognosen er vanligvis god, forutsatt at hunden ikke har andre alvorlige skader fra traumaet. Ved spontan pneumothorax varierer prognosen avhengig av hva den underliggende sykdommen er.

 

Redigert av veterinær i AniCura, mai 2023

Ta kontakt med veterinær

Last ned AniCura-appen


Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200.

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.