Vi har fått ny hjemmeside

Vi håper du liker den. Med alle store systemendringer kan det komme litt rusk i maskineriet, og vi beklager på forhånd om en knapp ikke virker eller det skulle stå hund i stedet for katt et sted eller to. Vi lover at om du kommer til oss på klinikkene kan vi forskjell på hund og katt!

Kollaps av luftrøret

Trakealkollaps hos hund – når luftrøret klapper sammen. Ved trakealkollaps har bruskringene som holder strupen åpen blitt myke slik at luftrøret klapper sammen og blir flatt, noe som forårsaker problemer med pusten.

Trakealkolaps er en tilstand som først og fremst rammer små hunder. Tilstanden utvikles over tid og symptomer ses vanligvis hos hunder fra 7-års alder og oppover. Det fins også en medfødt variant som er mindre vanlig.

Symptomer

Har min hund trakealkollaps? Symptomer på trakealkollaps kommer ofte i forbindelse med at hunden blir opphisset, at den drar i båndet, i forbindelse med anstrengelse eller når den spiser eller drikker. Da får hunden voldsomme hosteanfal, gjerne med en kvekkende lyd, og har problemer med å puste. I alvorlige tilfeller kan hunden til og med få blåaktige slimhinner og svime av på grunn av oksygenmangel.

Diagnose

Dyreeiers beskrivelse av hundens symptomer gir en viktig ledetråd for veterinærens utredning. Vanligvis gjøres det en undersøkelse i form av røntgen eller endoskopi av strupen, for å avgjøre om det handler om trakealkollaps, og for å undersøke om hunden har andre forandringer (infeksjon, bronkitt etc.).

Behandling

I første omgang behandles trakealkollaps konservativt, det vil si at en overvektig hund slankes, man prøver å bytte halsbåndet med en sele, unngår irriterende element i hundens miljø som for eksempel sterkt luktende vaskemiddel og sigarettrøyk. Hunden kan få hostedempende medisin og eventuelt inhalasjonsbehandling (spray som pustes inn) med kortison, samt iblant bronkieutvidende (luftrørsutvidende) legemiddel. Hunder som fortsatt har store problemer, på tross av denne behandlingen, kan i noen tilfeller bli operert. Ved en operasjon setter man inn kunstige ringer eller et rør inn i luftrøret. Disse skal hjelpe strupen med å holde riktig fasong. Avgjørelsen om en operasjon kan være riktig for din hund kommer an på hvor selve kollapsen sitter, samt om hunden har andre svakheter i strupen/luftrøret. Om problemet er sammensatt, kan det hende at hunden fortsatt har problemer etter en operasjon.

Prognose

Trakealkollaps er en kronisk tilstand som kan bli verre med årene og prognosen varierer fra hund til hund. En del klarer seg fint uten behandling eller med periodiske behandlinger, mens andre kan har store problemer. Noen få har også andre sykdommer i tillegg til pusteproblemene, og summen av lidelser kan gjøre at disse ikke kan ha en fullgod livskvalitet.

 

Ta kontakt med veterinær

Hvis du synes dette høres ut som symptomene kjæledyret ditt har, anbefaler vi at du tar kontakt med en veterinær for en konsultasjon.