Kollaps av luftrøret

Trakealkollaps hos hund – når luftrøret klapper sammen. Ved trakealkollaps har bruskringene som holder strupen åpen, blitt myke slik at luftrøret klapper sammen og blir flatt, noe som forårsaker problemer med pusten.

Trakealkolaps er en tilstand som først og fremst rammer små hunder. Tilstanden utvikles over tid og symptomer ses vanligvis hos hunder fra 7-års alder og oppover. Det fins også en medfødt variant som er mindre vanlig.

Symptomer

Har min hund trakealkollaps? Symptomer på trakealkollaps kommer ofte i forbindelse med at hunden blir opphisset, at den drar i båndet, i forbindelse med anstrengelse eller når den spiser eller drikker. Da får hunden voldsomme hosteanfall, gjerne med en kvekkende lyd, og har problemer med å puste. I alvorlige tilfeller kan hunden til og med få blåaktige slimhinner og svime av på grunn av oksygenmangel.

Diagnose

Dyreeiers beskrivelse av hundens symptomer gir en viktig ledetråd for veterinærens utredning. Vanligvis gjøres det en undersøkelse i form av røntgen, fluoroskopi eller endoskopi av strupen, for å avgjøre om det handler om trakealkollaps, og for å undersøke om hunden har andre forandringer (infeksjon, bronkitt etc.).

Behandling

I første omgang behandles trakealkollaps konservativt, det vil si at en overvektig hund slankes, man bytter ut halsbåndet med en sele, unngår irriterende element i hundens miljø som for eksempel sterkt luktende vaskemiddel og sigarettrøyk. Hunden kan få hostedempende medisin og eventuelt inhalasjonsbehandling (spray som pustes inn) med kortison, samt iblant bronkieutvidende (luftveisutvidende) legemiddel. Hunder som fortsatt har store problemer, på tross av denne behandlingen, kan i noen tilfeller bli operert. Ved en operasjon setter man inn kunstige ringer eller et rør inn i luftrøret. Disse skal hjelpe luftrøret med å holde riktig fasong. Avgjørelsen om en operasjon kan være riktig for din hund kommer an på hvor selve kollapsen sitter, samt om hunden har andre svakheter i strupen/luftrøret. Om problemet er sammensatt, kan det hende at hunden fortsatt har problemer etter en operasjon.

Prognose

Trakealkollaps er en kronisk tilstand som kan bli verre med årene og prognosen varierer fra hund til hund. En del klarer seg fint uten behandling eller med periodiske behandlinger, mens andre kan har store problemer. Noen få har også andre sykdommer i tillegg til pusteproblemene, og summen av lidelser kan gjøre at disse ikke kan ha en fullgod livskvalitet.

Redigert av veterinær i AniCura, mars 2023

Ta kontakt med veterinær

Last ned AniCura-appen


Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200.

Hvilken hund passer for meg?

Å velge riktig rase er avgjørende for et godt og livslangt vennskap. Hundens behov for aktivitet, pelspleie, dens medfødte kvaliteter og tilbøyeligheter må passe med deg og dine behov. Vår hunderasevelger vil gi deg en pekepinn på hvilke raser som kan matche deg og din livsstil.
Ta testen!

Hvilken katt passer for meg?

Å velge riktig rase er avgjørende for et godt og livslangt vennskap. Kattens behov for pelspleie og dens medfødte kvaliteter og tilbøyeligheter må passe med deg og dine behov. Vår katterasevelger vil gi deg en pekepinn på hvilke raser som kan matche deg og din livsstil.
Ta testen her!

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.