Magekatarr hos hund

En vanlig årsak til oppkast er magekatarr (gastritt). Det innebærer at hundens mageslimhinne er betent. Magekatarr kan være både akutt og kronisk, sistnevnte innebærer at den har pågått i mer enn tre uker.

Det finnes også andre årsaker til oppkast hos hund, les mer under oppkast hos hund.

Symptomer

Symptomer på magekatarr er oppkast, buksmerte, piping, smatting, raping, overdrevent inntak av gress, redusert appetitt samt at hunden kan stå i bønnestilling (står med bakbeina rett mens fremre del av kroppen hviler på albuene).

Årsak

Hunden kan få magekatarr av at den har spist noe den ikke skal spise som magen ikke har tålt. Det kan også være noe i fôret som gir en overfølsomhetsreaksjon i magen, da er det ofte snakk om en mer kronisk magekatarr. Det er ikke uvanlig at man ikke finner årsaken til kronisk magekatarr. Fremmedlegemer kan også sette seg fast i magesekken og forårsake en kronisk magekatarr.
Visse legemiddel kan gi akutt magekatarr som f.eks. antiinflammatorisk medisin og visse antiotikatyper. Dersom hunden får oppkast i forbindelse med medisinering bør behandlende veterinær kontaktes.  Dersom oppkast oppstår i forbindelse med bruk av antiinflammatoriske legemiddel, bør behandlingen avbrytes umiddelbart!

Selv en del systemiske sykdommer kan lede til magekatarr som f.eks. nyresvikt.

Diagnostikk

Akutt magekatarr kan i verste fall føre til magesår der hunden kan bli svært syk. Man kan diagnostisere magekatarr eller magesår ved å undersøke mageslimhinnen gjennom et fiberendoskop.

Behandling

Akutt magekatarr hos ellers friske hunder kan behandles ved å følge diettråd ved oppkast/diaré.  Har hunden andre sykdommer, står på medisiner eller om magekatarren har en mer kronisk karakter, bør veterinær kontaktes for videre utredning og behandling. Ved vedvarende oppkast bør veterinær alltid kontaktes!

Ta kontakt med veterinær

Last ned AniCura-appen


Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200.

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.