Mastcellesvulst hos hund

Mastcelletumorer (MCT eller mastocytomer) er ondartede svulster dannet av såkalte mastceller, som vanligvis er en del av hundens immunsystem. Svulsten forekommer hyppigst hos middelaldrende og eldre hunder.

Symptomer

Mastcellesvulster i huden har stor variasjon i utseende og vekstmønster. De blir ofte kalt bedrageren blant svulster, siden de kan ligne på flere andre svulsttyper. De ser ut som vorter eller insektbitt, mangler ofte pigmentering, og de kan sitte i underhuden der de kan forveksles med lipom (fettkuler). Noen ganger dannes sår på huden i overflaten av mastcelletumoren. Hunder med en eller et par mastcelletumorer i huden viser sjelden tegn på sykdom, men kan oppleve kløe i området rundt svulsten. Dette er fordi mastceller kan danne stoffer som histamin, som forårsaker kløe, rødhet og mer. Hvis en mastcelletumor utvikler seg i et indre organ, vil symptomene dukke opp fra det organet. For eksempel kan MCT i tarmen forårsake diaré eller blodig avføring.

Ved en alvorlig form for sykdommen, mastocytose, kan det være en sterk frigjøring av histamin og andre stoffer i kroppen, noe som kan gi opphav til blant annet sår i mage og tarm, oppkast, diaré og blodtrykksfall.

Diagnose

Mastcelletumor diagnostiseres ofte ved at veterinæren starter med å ta prøver fra svulsten med en tynn nål, et finnålsaspirat, og ser på cellene fra svulsten under et mikroskop. For å gjøre en nøyaktig vurdering, er det nødvendig å analysere en vevsprøve fra svulsten i laboratoriet. Vevsprøven kan tas via en biopsi, eller alternativt fjernes hele svulsten kirurgisk og sendes for analyse.

Behandling

Mastcelletumorer behandles primært kirurgisk. Under operasjonen vil kirurgen også fjerne noe ferskt vev rundt svulsten, da det kan være svulstceller i området rundt den synlige svulsten. Kirurgisk behandling er ofte tilstrekkelig for å behandle svulster av grad I og mange svulster av grad II. I behandlingen av grad III svulster og de av grad II som er vanskelige å operere, supplerer en med f.eks. cellegift og / eller strålebehandling. Den opererte svulsten sendes til undersøkelse i laboratoriet, hvor det undersøkes om det har vært mulig å fjerne hele svulsten, eller om det kan være tumorceller igjen i hunden.

Når bør veterinæren konsulteres?

Det anbefales alltid å gå til veterinæren så snart som mulig hvis du merker en kul i huden på hunden. Noen svulster - både mastcelletumorer og andre svulster - kan vokse raskt, og jo lenger tid det tar før hunden får diagnosen, jo større er operasjonen. Prognosen påvirkes også av hvor lang tid det tar før diagnosen stilles i tilfelle en ondartet svulst som kan ha spredt seg til andre deler av kroppen.

Prognose

Prognosen avhenger først og fremst av svulstens alvorlighetsgrad, av om den har spredt seg og hvor vanskelig det er å operere. En hund med en aggressiv mastcelletumor som har spredt seg i kroppen, eller en mastcelletumor i et av de indre organene, har ofte dårlig prognose. I slike tilfeller kan man bestemme seg for å behandle symptomene forårsaket av svulsten, i stedet for å prøve å fjerne svulsten. Behandlingen avgjøres for den enkelte hund i samarbeid med dyreeieren.

Hunder som har utviklet en mastcelletumor er også disponert for å utvikle flere svulster, og det er derfor viktig at eieren hele tiden sjekker hunden for nye kuler slik at de kan behandles så snart som mulig.

Redigert av veterinær i AniCura, mai 2023

Ta kontakt med veterinær

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.