Svulst i mage og tarm-kanal hos hund

Svulstsykdommer i mage- og tarmkanalen er relativt uvanlig hos hund sammenlignet med forekomsten hos mennesker. Det finnes både godartede og ondartede svulster i mage- og tarmkanalen. I tynntarmen forekommer lymfosarkom (en ondartet blodcellesykdom) oftest, mens i magesekken er adenokarcinom (også den ondartet) vanligst.

Symtomer

Symptomene ved svulstsykdommer i mage- og tarmkanalen kan variere mye. Hunder kan også være symptomfrie i lang tid før sykdommen oppdages. Eksempler på symptomer kan være vekttap, svekket apetitt, kvalme, oppkast, diare og magesmerter. 

Diagnose

Siden svulstsykdommer ikke er den vanligste årsaken til symptomene som beskrives over, begynner veterinæren ofte å lete etter andre årsaker til symptomene. Det er vanlig å ta blodprøve og avføringsprøve, samt røntgen- og ultralydundersøkelse, for å komme nærmere årsaken.

Den eneste helt sikre måten å sette en diagnose på en svulstsykdom i mage- og tarmkanalen er gjennom vevsprøver. Dette kan gjøres på flere måter avhengig av hvilket vev som er involvert og hvor man mistenker at svulsten er. I noen tilfeller kan celleprøve tas med hjelp av ultralyd, men oftest behøver man litt større vevsprøver (biopsier). Iblant opereres hele svulsten bort og sendes til analyse.

Behandling

Først når diagnosen er fastsatt vet veterinæren hva som er den optimale behandlingen for den aktuelle svulstsykdommen. I noen tilfeller kan svulstsykdommen kureres gjennom at alt forandret vev opereres bort. I andre tilfeller kreves kirurgi i kombinasjon med for eksempel cellegiftsbehandling. Dette er avhengig av svulsttype, hvor den sitter og hvordan den har spredt seg.

 

 

Ta kontakt med veterinær

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.