Insektsbitt hos hund

I Norge finnes mange ulike stikkende og bitende insekter. De som vanligvis skaper problemer er bier, veps, humler, maur og jordveps.

Som regel kan man si at jo flere stikk, jo større risiko for allmenne problemer. Hunder kan, akkurat som mennesker, være overfølsomme eller allergiske og reagere kraftig på et enkelt stikk.

Symptomer

I de aller fleste tilfellene handler det om ett enkelt stikk som fører med seg en lokal brennende smerte, rødhet og hevelser. For det meste gir ikke disse stikkene noen problemer for hunden, men derimot hvis stikket inntreffer i munnhulen eller svelget kan slimhinnene i luftveiene svelle og føre til pustevansker. Symptomer ved påvirkning av den allmenne tilstanden kan være ubehag, matthet, hevelse i ansiktet, kløe og pustevansker. I sjeldne tilfeller kan hunden få et kraftig allergisk sjokk.

Hva kan man gjøre selv?

Hvis hunden har blitt stukket av en veps bør man forsiktig trekke ut brodden og vaske bittstedet. Avhengig av hvor mye bittet klør og hvor hunden er bitt kan det noen ganger være nyttig med krage eller med preparater som lindrer kløen. På sommerstid i områder med mye knott og mygg kan hunder med tynn pels behøve beskyttelse mot bitt. Ansiktet, innsiden av beina og magen er som oftest mest utsatt. Det finnes parasittmidler som beskytter mot mygg, og sprayer som kan gi en viss beskyttelse mot mygg og knott. Bruk ikke hva som helst, det finnes mange midler uten dokumentert effekt, og som likevel kan ha stygge bivirkninger. En t-skjorte kan brukes som beskyttende klede. Bakbeina tres gjennom armene og halen gjennom halshullet.

Når bør man oppsøke veterinær?

Hvis hundens allmenntilstand blir påvirket etter stikket/stikkene, eller blir stukket i munnen, bør veterinær kontaktes. Det gjelder spesielt om hunden tidligere har vist tegn på å være overfølsom for insektbitt.

 

Redigert av veterinær i AniCura, mars 2023

Ta kontakt med veterinær

Last ned AniCura-appen


Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200.

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.