Lipom (fettkul) hos hund

Lipom er en godartet svulst som består av fettvev. Svulsten kan oppstå hvor som helst i kroppens bindevev, men vanligvis sitter den under huden.

Fettkuler eller lipom kan opptre hos alle hunderaser og er vanligst hos eldre hunder. Lipom er godartet, men kan ha en ufordelaktig plassering, slik at den rent mekanisk er i veien. I mer uvanlige tilfeller opptrer lipom inne i kroppen, for eksempel mellom muskler, i buken eller i brysthulen. 

Symptomer

Det er dyreeierne som er vanligvis oppdager kuler i huden når de klapper eller stryker hunden. Hos korthårede hunder kan en slik kul være synlig som en hevelse på kroppen. Lipom føles vanligvis som en rund eller oval, liten myk klump. En hund med et lipom i huden har normalt ingen symptomer, men hvis svulsten er plassert i et område hvor huden er stram, slik som i ansiktet eller på bena, kan hunden føle at huden strammer mer enn vanlig.

Hvis lipom forekommer på andre steder i kroppen, kan symptomer observeres fra det organet som tumoren presser mot: Et lipom bak øyet kan få øyet til å bule ut. En tumor inne i en muskel kan føre til stivhet og halthet på grunn av presset mot muskler og nerver, og benet kan bli hovent hvis tumoren hindrer lymfedrenasje.

Diagnose

Ved den kliniske undersøkelsen kjenner veterinæren på fettkulen og den lymfeknuten som sitter nærmest svulsten. Selv om lipom ofte har typiske kjennetegn kan man ikke sette en pålitelig diagnose bare ved å kjenne på kulen. Ideelt sett bør celler fra kulen analyseres i laboratoriet, noe som krever et såkalt finnålsaspirat. Dette er en mindre undersøkelse der er nål føres inn i kulen for å ta ut en celleprøve. Celleprøven undersøkes i mikroskop. Om man bare får ut fettceller under prøvetakingen, tyder dette på at kulen er et lipom.

Behandling

Den eneste måten å fjerne et lipom på er gjennom kirurgi. I noen tilfeller gjør man ingenting med svulsten, hvis den vokser sakte og sitter på et sted hvor hunden ikke plages eller forventes å ikke plages av den. Dette gjelder spesielt for eldre individer eller hunder som ellers har en økt helserisiko ved narkose. I det tilfelle man vurderer kirurgi bør det gjøres så tidlig som mulig, siden operasjonen og dermed rekonvalesensen blir mer omfattende jo større svulsten er.

 

Redigert av veterinær i AniCura, mai 2023

Ta kontakt med veterinær

Last ned AniCura-appen


Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200.

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.