Musikk for hundens ører

På Spotify har listen Dog Music over 60.000 månedlige lyttere, og sangen Sleeping Dog Music har over 5.000.000 avspillinger. Forskning har vist at hunder ville velge «mykere» rock frem for hardrock, og at særlig er klassisk musikk behagelig for hundeører.

Det er blitt undersøkt i flere studier hvordan hunder reagerer på musikk. Deborah Wells fra Queens University i Belfast har undersøkt hvordan hunder på internat responderte på popmusikk, klassisk musikk og Heavy metal. Studiet viste at hundene i forsøket ble nervøse og rastløse, noe som viste seg i for eksempel at de bjeffet, når de hørte Heavy metal, og at de ble beroliget av å høre på klassisk musikk som Bethovens «Ode to Joy». I forsøket lyttet hundene også til opptak av samtaler mellom mennesker, og i perioder var det helt stille. Dette var med på å bekrefte, at det var musikken som hadde en effekt på hundenes oppførsel. På bakgrunn av dette forsøket kunne Wells fastslå at hunden også har musikksmak, og at de foretrekker klassisk musikk.

Den beroligende effekten av klassisk musikk og pop-musikk avtok imidlertid etter noen få dager eller en uke. Dette fenomenet ble nærmere undersøkt av et annet forskerlag fra University of Glasgow og det skotske SPCA (Society for the Prevention of Cruelty to Animals). Forskerne undersøkte i alt 38 hunder, som bodde på kennel, og utover det å se på hundens oppførsel som respons på forskjellige musikksjangre, ble det også innsamlet data som puls-variasjoner og urinprøver. Hundene ble eksponert for et bredere utvalg av musikksjangre, og de lyttet derfor ikke kun til klassisk musikk, men også til «mykere» rock, Motown, pop og reggae. Hovedforskjell mellom dette og det første forsøket, er at hundene ble eksponert for forskjellige musikksjangre hver dag.

Den største reduksjonen i hundenes stressnivå ble ut i fra pulsmålingene funnet når hundene lyttet til soft rock og reggae. Det spennende i dette forsøket var at selv etter en periode på fem dager, var stressnivået like redusert. Det betyr altså at med varierende musikk beholdes den beroligende effekten.

Det var individuelt hvilken respons hundene hadde på forskjellige musikksjangre, noe som tyder på at hunder også har individuelle musikkpreferanser. Deretter hadde alder også en betydning, i det hunder på åtte år eller mer foretrakk mer stille musikk.

Er man hundeier, kan man altså ta i bruk forskningsresultatene og forsøke seg med klassisk musikk, myk-rock eller reggae for å få en mer rolig og avbalansert hund.

Det viktigste er at man ikke utelukkende lytter til reggae hele dagen, da forsvinner tilsynelatende den beroligende effekten. Dessuten kan man prøve seg frem og så om man kan finne akkurat den type musikk som sin egen hund liker. Og så får man håpe at det stemmer overens med eiers musikksmak!

Ta kontakt med veterinær

Last ned AniCura-appen


Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200.

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.