Potefurunkulose på hund

Furunkulose, eller byller mellom tærne, er ingen spesifikk diagnose men innebærer en dyp betennelse og som oftest infeksjon i huden. Årsaken er at hårsekkene sprekker og at immunforsvaret reagerer på dette som noe fremmed. Furunkulose er en kronisk hudbetennelse som krever flere undersøkelser og prøvetakninger for at veterinæren skal kunne fastsette årsaken.

Furunkulose oppstår som oftest på potene mellom tærne, men kan også forekomme på haken. Det ser ut som byller av varierende størrelse, som i enkelte tilfeller åpner seg med blodblandet sekret eller forblir intakte. Potene er ofte hovne og hundene slikker seg gjerne på potene. En del er også halte eller vegrer seg for å gå på grus eller annet ulendt underlag.

Årsaker

Furunkulose er ingen spesifikk diagnose og skyldes gjerne en bakenforliggende årsak. Furunkulose er ofte vanskelig å behandle og det er vanlig med tilbakevennende tilfeller. Når furunklene sprekker, dannes det arrvev i potene og det blir da vanskeligere å få bukt med sykdommen.

Dype infeksjoner, som f.eks demodex (hårsekkmidd), hormonelle sykdommer, belastning av potene, beinstilling, artrose i tåledd og fremmedlegemer med mer kan lede til sykdommen. Furunkulose er vanligere på korthårede raser med stive hår som f.eks boxer, bullterrier og labrador. Overvekt bidrar til problemet ettersom potene da belastes enda mer.

Behandling hos veterinær

Som oftest tas det cytologi (celleprøver), dyrkningsprøver, dype skrap og blodprøver for å utrede og utelukke bakenforliggende sykdommer. Dersom leddsykdom mistenkes, kan det være nødvendig å røntge potene. I enkelte tilfeller må man ta biopsier (vevsprøver) fra huden.

Behandlingen rettes mot bakenforliggende sykdom i den grad det kan fastslås. Oftest behandles sekundærinfeksjoner enten ved shamponering og noen ganger med antibiotika.

Ta kontakt med veterinær

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.