Shih Tzu

Shih tzu er en nydelig liten følgesvenn som sannsynligvis vil bli din beste kompis. Hvis du leter etter en lodden venn som følger hvert fottrinn du tar og elsker å ligge og kose sammen med deg på sofaen, kan dette være hunden for deg.

Raske fakta

Hver hund er et unikt individ med egen personlighet, og deres egenskaper er også forskjellige innen rasen
 • Barnevennlig

  Noen hunder har en tendens til å være mer lekne og omgjengelige rundt barn og mer tolerante overfor barns oppførsel enn andre.
 • Trening

  Hvor mye trening trenger denne rasen på daglig basis.
 • Erfaring

  Hvor mye tidligere erfaring som hundeeier trenger du før du vurderer å skaffe deg denne rasen.
 • Pelsstell

  Hvor mye pelspleie trenger denne rasen.
 • Røyting

  Hvor mye pels denne rasen vanligvis feller på en jevnlig basis.
 • Bjeffing

  Hvor mye eller lite denne rasen pleier å bjeffe.

Bakgrunn

Shih tzu betyr "liten løve", som er litt ironisk fordi det ikke er noe voldsomt med denne rasen. I motsetning til hva navnet tilsier er shih tzu en kjærlig hund, ikke en jeger. Rasenes opprinnelse er et lite mysterium. Noen mener at den er en av de eldste hunderasene vi har, og at de var til stede i Kina så tidlig som 8 000 f.Kr. Andre hevder at rasen stammer fra Tibet hvor hunder av denne typen ble gitt som gaver fra landet til den keiserlige domstolen i Kina. Uansett hvilket land den stammer fra, er det tydelig at hunden har en lang historie med å være en verdsatt følgesvenn.

Temperament

Shih tzus er flotte familiedyr som går godt sammen med både andre dyr og barn. Vel, så lenge barna vet hvordan de skal takle, respektere og leke med en valp. Hvis du leter etter en bestekompis, vil du ha den i denne hunden, for uansett hvor du går og hva du enn gjør, er shih tzu villig til å være der med deg. Det er en glad, positiv, snill og livlig hund som trenger din oppmerksomhet. Selv om denne hunden liker å kose med deg i sofaen, er den en våken hund. Det er årvåken og ikke fremmed for å bjeffe mot fremmede som kommer hjem til deg. Gi den et øyeblikk, så blir de venner med gjestene dine så snart de hilser til dem.

Aktivitetsnivå

Så lenge hunden er der du er, spiller det ingen rolle hvor den bor. Shih tzu en hund som kan være komfortabel i både små leiligheter og i store hjem, så lenge den får vanlige turer og leker. De er ikke den mest aktive rasen, men vandrer gjerne rundt i huset, leker med lekene sine eller eieren sin. Den må selvsagt også ut og spasere hver dag, men trenger ikke de aller lengste turene.

Pelspleie

Hunden er liten og robust med en fyldig pels. Hvor mye du trenger å børste eller kamme en shih tzu, avhenger av strukturen på pelsen til akkurat din hund. For noen er det nok med en gang i uken, mens om du står over pelspleien bare en dag, kan det ende med et vell av floker i pelsen for andre. Å holde pelsen flott kan imidlertid være krevende, og mange eiere bruker en profesjonell groomer for å gjøre denne jobben. Hvis du gjør det selv, blir det lettere hvis du børster pelsen i seksjoner mens hunden ligger på siden. Hvis du vil at pelsen skal være kort, legg inn frisøravtaler i kalenderen hver sjette til åttende uke. Siden pleie og børsting av denne rasen krever trening både for deg og hunden, bør hunden vennes til det allerede hos oppdretteren.

Bad shih tzu regelmessig, og pass på at du bruker en riktig sjampo og balsam. Husk å kamme ut flokene før du bader ham eller henne, ellers vil de bare bli vanskeligere å få ut. Tørk også pelsen grundig for å forsikre deg om at shih tzu ikke blir kald. Du kan kamme barten og toppknuten daglig.

Trening

Begynn å trene shih tzu-valpen din den dagen du tar den med hjem til dens nye hjem. De er lette å trene og er i stand til å lære alt du har å lære bort. Men husk å holde treningsøktene dine korte og interessante, siden shih tzu ikke setter pris på for mange repetisjoner av de samme øvelsene.

For å unngå at den tygger på ting, hopper på folk eller napper, må du få hunden din til å forstå at du er sjefen. Tidlig sosialisering hjelper deg også med å sikre at valpen din vokser opp til en veloppdragen hund.

Størrelse og vekt

Høyden må ikke overstige 27 cm. Vekten er ca. 4,5–8 kg.

Farge

Shih tzu-pelsen kommer i mange farger, for eksempel sort, grått og hvitt, svart og hvitt eller rødt og hvitt.

Spesielt for rasen

Du bør vite at shih tzuer kan være litt utfordrende å få stuerene. Hvis du er konsekvent og ikke tillater valpen å streife rundt i huset før det er fullstendig trent, vil du lykkes. Forsikre deg om at du alltid tar ut hunden din etter at den har sovet, lekt og spist, og husk at en valp må tas ut mange ganger om dagen.

Det er også bra å vite at i likhet med andre raser med korte ansikter, er denne hunden følsom for varme og for heteslag. Derfor bør du holde det innendørs i et svalt rom på varme dager.

Arvelig sykdom

Generelt er shih tzus sunne, men som alle raser er de utsatt for visse sykdommer. Det vanligste problemet eiere oppsøker veterinær for, er hundens øyne. På grunn av anatomien, stikker hundens øyne mer ut enn andre raser, så de er også et risikoområde du bør ta hensyn til.

På grunn av formen til shih tzuens hode og ansikt, er det trangt i de øvre luftveiene. Dette kan gjøre at disse hundene har problemer med å puste. Noen hunder må til og med behandles kirurgisk for disse problemene.

Andre sykdommer å følge med på:

Hvis du lurer på noe rundt hundens helse, bør du konsultere veterinæren din.

Mat

Denne rasen kan være kresen når det kommer til mat, men det er mest fordi eierne deres gir etter og gir dem annen mat enn tørrfôr. Det er viktig at du gir hunden tid til å tilpasse seg det den skal spise, i stedet for å gi bort din egen middag, ellers kan du ende med en hund som er vanskelig å fôre. Å spise tørrfôr er også viktig med tanke på å forebygge tannstein. Som for alle raser, er mengden mat avhengig av hundens aktivitetsnivå, størrelse, alder og mer.

Type

Selskapshund

Ukontrollert eller ulovlig hundehandel

Ønsker du kjøpe hund? Velg i så tilfelle en selger hvor du får informasjon om hvordan hunden ble avlet. Dette forhindrer deg i å ubevisst delta i ukontrollert eller til og med ulovlig hundehandel. Det er mange hunder som selges på nettet. Dessverre ser vi at noen av disse hundene ikke er avlet på forsvarlig måte og/eller ikke blir tatt ordentlig vare på. Derfor kan disse valpene ha alvorlige og farlige (arvelige eller ikke) sykdommer, i noen tilfeller med fatale konsekvenser. Vær godt forberedt før du kjøper en valp eller voksen hund, sånn at du unngår både sorg og høye kostnader.

Ønsker du å kjøpe en valp? Mer informasjon og tips om kjøp av valp finner du på hjemmesiden til raseklubben.

Vil du motta vårt nyhetsbrev?

Få gode råd og nyttig informasjon fra de flinke veterinærene våre. Hver måned samler vi tips og interessant lesing om hvordan vi har det best med våre firbente venner. Meld deg på AniCuras nyhetsbrev for mer kunnskap om god og forebyggende omsorg.

Meld deg

Møt våre veterinærer på mobilen!

Vil du snakke med en veterinær om valget av hunderase? Kontakt oss i appen, første besøk er gratis!

Last ned appen

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.