Enkle steg – hjelp katten din med å føle seg hjemme hos deg

Det å finne seg til rette er en prosess som trenger tid for en ny katt eller kattunge. Her er noen ting du kan tenke på for å gjøre tilvenningen så smidig og stressfri som mulig

De første dagene et nytt hjem kan være skremmende for en kattunge, men også for voksne katter. Akkurat som mange andre levende skapninger, er noen katter trygge, mens andre er mer reserverte i nye omgivelser. For kattunger kan opplevelsen om å forlate tryggheten hos mor og søsken være traumatisk. Derfor er det lurt å gjøre tilvenningsprosessen så rolig og fredelig som mulig.

Når du skal bestemme seg for hva slags katt du vil ha, så prøv å velge en katt med lignende bomiljø som deg. En katt som er født og oppvokst på en gård med lite menneskelig kontakt, er trolig ikke det beste valget for en familie med mange barn i et urbant strøk. Prøv å få møte kattungens mor – hvis hun er rolig, sosial og snill, så vil det være et godt utgangspunkt for at kattungene hennes skal være det også.

Begynn med ett rom

Et bra første steg er å forberede et bestemt rom hvor ditt nyeste familiemedlem kan venne seg til sine nye omgivelser. Et mindre rom er kanskje ikke så skremmende som et helt hjem full av ukjente kriker og kroker. Hvis mulig kan du sette opp en grind i døråpningen og dekke det til med et pledd. Ved å gjøre dette, kan katten din få noen glimt av resten av huset og bli kjent med alle de nye luktene.

Når katten har funnet seg til rette, det vil si, blitt kjent med alle de nye luktene og deg som eier, kan du fjerne pleddet og grinden, og gradvis utvide området til større deler av hjemmet ditt. Husk at kattunger kan trenge litt mer tid i det første rommet, mens voksne katter kan være klare til å utforske sitt nye hjem raskere.

Ting å huske på i det første rommet er å unngå lange gardiner, siden katten kan bruke dem til å klatre i. Bli kvitt alle mulige farer og gjør omgivelsene så trygge som mulig. Dette inkluderer fjerning av giftige planter, elektrisk utstyr og andre farlige ting. Rydd plass i vinduskarmen og sørg for at vinduene er sikret. Sørg for at kattedoen, mat og vannskåler står i ulike deler av rommet. En katteseng eller en pappeske med et pledd kan være fine gjemmesteder og et sted for katten å hvile. Et klorestativ og et par leker er også essensielt, sammen med en Feliway diffuser.

Den første tiden

Det er viktig at du gir den nye pelsklingen din tid til å finne seg til rette og til å utforske i sitt eget tempo. Vær så rolig og stille som mulig, og ikke forstyrr katten. Hvis du har barn, så lær dem hvordan de skal tilnærme seg og håndtere katten, og at katten trenger tid for seg selv hvis den vil, sånn at den får mulighet til å hvile og utforske omgivelsene i fred og ro.

Sørg for mat, friskt vann og en kattedo. Bruk gjerne samme mat og kattesand som katten er vant til fra før. Ikke bli overrasket hvis katten er lite interessert i mat i begynnelsen. Tilvenningen kan oppleves som en stressende tid med mange nye inntrykk, men du kan stole på at når nykommeren føler seg trygg, vil den til slutt prøve seg på maten. Stort sett vil kattungen ha blitt lært opp til å bruke kattedoen ved å kopiere kattemor. I de aller fleste tilfeller trenger du bare å vise katten hvor kattedoen står.

Hvis det er mulig, er det fint hvis du har et pledd eller lignende fra kattens tidligere hjem, for å sørge for at den har noen kjente lukter i den nye sengen sin. Alle katter, og spesielt kattunger trenger mye søvn. Det er derfor viktig å ikke forstyrre katten når den hviler.

Knytt bånd med katten din

Jo mer tid du bruker med katten din i begynnelsen, jo lettere blir det å forstå dette lille individet og dermed knytte et sterkere bånd. Benytt muligheten til å lære deg kattens adferd og signaler. Prøv å matche kattens energinivå, og ikke prøv å tvinge frem den gode relasjonen. Ved å være med katten bare når den er mottakelig for kos og lek, er en fin måte å styrke båndet. I løpet av de første dagene, bør du kun kose og leke med katten dersom den tar initiativ til det. Over tid kan dette økes, hvis katten er enig selvfølgelig.

Når du skal klappe eller stryke på katten, bør du alltid begynne på hodet. Hvis katten liker det, kan du fortsette å stryke den over ryggen. Respekter kattens signaler, og aldri kos den på magen, med mindre du er helt sikker på at den tillater og liker det. Når katter ligger på ryggen og viser magen, er det en måte å si “hei” på blant katter, ikke en invitasjon til kos.

Som du kanskje har lagt merke til, blunker katter til hverandre for å vise at de er vennlige. Prøv å gjør dette selv, og forhåpentligvis får du et blunk tilbake.

Du må også vite at rutinene du innfører gjennom denne perioden, er rutinene katten vil følge. For eksempel, hvis du har kattungen i sengen, må du være forberedt på uønsket leking og nattlige forstyrrelser, siden katter er naturlig aktive om natten. Det er likevel mulig å få katten til å tilpasse søvnrytmen til familiens livsstil.

Hvis du har andre kjæledyr, må disse introduseres forsiktig og på kattens premisser. Å introdusere en ny katt til en familie med andre katter kan være vanskelig og kreve mye arbeid, siden katter er territoriale dyr som kan se på andre katter som inntrengere. Voksne katter aksepterer vanligvis kattunger i større grad enn andre voksne katter.

Hvis du planlegger å ha en utekatt, er det lurt å la de være inne de første tre ukene før den slippes ut. Dette er for å sørge for at katten er helt vant til sitt nye hjem.

Husk at tilvenningsprosessen krever tid og tålmodighet - så la katten utforske sine nye omgivelser i sitt eget tempo.

Ta kontakt med veterinær

Last ned AniCura-appen nå!

Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200, hele året. I AniCura-appen får du raskt svar på viktige spørsmål, og med AniPlan får du ubegrensede besøk i AniCura-appen.
Les mer om appen

Vil du laste ned direkte?

Get it on Google PlayDownload on the App Store

Hvilken katt passer for meg?

Å velge riktig rase er avgjørende for et godt og livslangt vennskap. Kattens behov for pelspleie og dens medfødte kvaliteter og tilbøyeligheter må passe med deg og dine behov. Vår katterasevelger vil gi deg en pekepinn på hvilke raser som kan matche deg og din livsstil.
Ta testen her!

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.