Hvordan oppdage og behandle felin akne?

Det er ikke bare vi mennesker som kan få kviser. Selv katten din kan få noe som kalles felin akne. Slik oppdager og behandler du problemet.

Selv om de fleste katter er fulle av pels, kan de få et hudproblem som kalles felin akne. De fleste som får problemet rammes så mildt at man ikke merker det. Men det finnes mer alvorlige tilfeller som er både skjemmende og ubehagelige, og disse kan være lettere å legge merke til. Dessverre kan også disse tilfellene være litt vanskeligere å behandle.

Hva er felin akne?

Kattens hud inneholder en rekke kjertler, som svettekjertler og talgkjertler. De fleste talgkjertlene sitter i nærheten av hårsekkene og produserer talg, et viktig sekret som gjør håret vannavstøtende og holder huden myk. Det finnes en ansamling større talgkjertler på kattens lepper, øyelokk og hake, på oversiden av haleroten, pungen og forhuden.

Det oljeaktige sekretet fra disse store kjertlene er viktig for kattens duftmarkering, og du har sikkert sett katten din gni haken, leppene, tinningen og haleroten til gjenstander og favorittpersoner. Det gjør den for å markere!

Felin akne skyldes overaktivitet i kjertlene på kattens hake, som gir fettete hud og pels. På lyshårede katter kan dette ses som en gul og fettete misfarging, noen ganger med flekker av svart.

Grunnen til at dette skjer, er at det kan bli en overproduksjon av talg og keratin i hårsekkene. Hårsekkene tilstoppes av svart, fettete materiale som danner hudormer, eller såkalte «komedoner». Dette kan føre til en bakteriell infeksjon og en betennelse i hårsekkene, og blir seende ut som det vi mennesker kjenner som kviser. I alvorlige tilfeller kan det utvikles en hudinfeksjon over et større hudparti, som gir hevelse, betennelse og ubehag for katten din.

Hvordan behandler jeg katten min?

Hvis du har vært på undersøkelse hos veterinæren din og funnet ut at katten har felin akne, finnes det måter å behandle det på. Jo tidligere du oppdager tilstanden, jo bedre. Behandlingen av felin akne består av fjerning av overflødig talg for å forhindre at hårsekkene stoppes til og det utvikles sekundærinfeksjon.

Dette gjøres ved å bruke antibakteriell vask en til to ganger daglig. I milde tilfeller er dette den eneste nødvendige behandlingen, men i alvorlige tilfeller kan det være nødvendig med antibiotikakur eller behandling mot soppinfeksjon (som kan komme i tillegg).

Studier har vist at bruk at matskåler i keramikk eller metall heller enn plastskåler kan hjelpe i noen tilfeller. Å hjelpe katten din med å holde haken ren kan også redusere problemet.

 

Ta kontakt med veterinær

Last ned AniCura-appen


Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200.

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.