Fluelarveangrep på katt

Om sommeren er det ikke uvanlig at katter blir angrepet av fluelarver. Fluene legger sine egg i varme fuktige miljøer hvor de utvikles til larver i løpet av 2-5 dager hvis ikke stedet hvor eggene ligger tørker ut.

Fluelarver kan noen ganger forveksles med interne mage-tarmparasitter. Fluelarver kommer ikke fra tarmen men i stedet fra flueegg. 

Årsak 

Fluelarveangrep skjer oftere hos katter som har sår, fremfor alt om katten har skadet seg og sårene ikke har blitt behandlet. Dette kan raskt resultere i infeksjon og angrep på hud og muskulatur. 

En annen årsak til fluelarveangrep kan være at katten har diaré. Pelsen blir klissete og fuktig og hvis ikke området skylles og renses bygges et gunstig miljø for eggene som i løpet av noen få døgn blir til larver 

Symptomer 

En angrepet katt har ofte påvirket allmenntilstand og har gjerne smerter siden larvene spiser vev. Hvite larver som er ca. ½ -1 cm lange oppdages vanligvis i store mengder. 

Hva kan man gjøre selv? 

Ved diaré er det viktig at katten vaskes ren og tørkes skikkelig for at miljøet for fluelarver er så lite gunstig som mulig. På katter med lang og tett pels må pelsen i noen tilfeller barberes bort i det infiserte området for å holde det tørt. Kontroller gjerne sår og bakdel daglig. Om katten har diaré bør man ta kontakt med veterinær for spesielle diettråd. 

Når bør veterinær kontaktes? 

Ved synlige fluelarver bør man alltid kontakte veterinær. 

Behandling 

Det er vanskelig å bekjempe fluelarver. Angrepet ser ofte mildere ut enn det faktisk er og katten er mer påvirket enn man tror. Området barberes nøye og vaskes med antibakteriell sjampo eller sårpleiesalve. Alle synlige fluelarver fjernes. Katten må muligens behandles med smertelindrende preparater. Ettersom egg kan klekkes etter rengjøring, settes katten ofte på antiparasittbehandling. Etterpleien i hjemmet pleier å være relativt omfattende med grundig daglig pleie av sårene.  

Samtidig som katten behandles for fluelarver, må den underliggende årsaken behandles. Hvis det ikke gjøres, er faren for tilbakefall stor. I mer alvorlige tilfeller kan avlivning anbefales. 

Ta kontakt med veterinær

Last ned AniCura-appen


Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200.

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.