Insektbitt på katt

I Norge finnes mange ulike stikkende og bitende insekter. De som vanligvis skaper problemer er bier, veps, humler, maur og jordveps. Som regel kan man si at jo flere stikk jo større risiko for allmenne problemer. Katter kan, akkurat som mennesker, være overfølsomme eller allergiske og reagere kraftig på et enkelt stikk.

Symptomer

I de aller fleste tilfellene handler det om ett enkelt stikk som fører med seg en lokal brennende smerte, rødhet og hevelser. For det meste gir ikke disse stikkene noen problemer for katten, men om den blir stukket i munnhulen eller svelget kan slimhinnene i luftveiene svelle og føre til pustevansker.

Symptomer ved påvirkning av den allmenne tilstanden kan være ubehag, matthet, hevelse i ansiktet, kløe og pustevansker. I sjeldne tilfeller kan katten få et kraftig allergisk sjokk.

Hva kan man gjøre selv?

Hvis katten har blitt stukket av en veps bør man forsiktig trekke ut brodden og vaske bittstedet. Avhengig av hvor mye bittet klør og hvor katten er bitt kan det noen ganger være nyttig med krage eller med preparater som lindrer kløen.

På sommerstid i områder med mye knott og mygg kan katter med tynn pels behøve beskyttelse mot bitt. Ansiktet, innsiden av beina og magen er som oftest mest utsatt. Det finnes flåttmidler som også beskytter mot mygg. Spør din veterinær eller dyrepleier om råd. En t-skjorte kan brukes som beskyttende klede. Bakbeina tres gjennom armene og halen gjennom halshullet.

Når bør man oppsøke veterinær?

Hvis kattens allmenntilstand blir påvirket etter stikket/stikkene, eller katten er blitt stukket i munnen, bør veterinær kontaktes. Det gjelder spesielt om katten tidligere har vist tegn på å være overfølsom for insektbitt.

 

 

Ta kontakt med veterinær

Last ned AniCura-appen


Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200.

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.