Hjernesvulst hos katt

Akkurat som mennesker kan katter få svulster i hjernen eller tilhørende vev. Det er vanligvis middelaldrende eller eldre katter som rammes.

Hjernesvulst hos katt

 

Hjernesvulster kan være godartet - de består av en samling av celler som vokser ukontrollert på ett sted - eller ondartet, dvs. de kan vokse inn i omgivende vev og spre seg (metastasere) til andre deler av kroppen. På grunn av den begrensede plassen i hodeskallen, er selv godartede svulster en trussel mot kattens liv og helse, ettersom svulstene vokser vil de forårsake press på det følsomme hjernevevet.

Tumorer (svulster) i hjernen kan være primære, det vil si at de har oppstått fra celler i hjernevevet eller støtteceller, hjernemembraner, blodkar, etc. Den vanligste typen svulst er meningiom, en godartet svulst som oppstår i hjernemembranen. Det er også mulig at en ondartet svulst fra andre steder i kroppen sprer seg til hjernen, noe som gir opphav til en såkalt sekundær svulst.

Hva som forårsaker hjernesvulst hos katter er ikke helt klart, men det anses å være flere faktorer som arvelighet, miljøfaktorer, immunologiske faktorer etc.

Symptomer

Avhengig av hvor i hjernen svulsten sitter, kan symptomene variere. Katten kan lide av nedsatt syn, epilepsi-lignende anfall, atferdsendring (katten blir nedstemt og ikke seg selv lik), ustabil motorikk, muligens økt følsomhet eller smerte ved berøring rundt nakkeområdet. En svulst i hypofysen kan forårsake sekundær cushing, og om svulsten har spredt seg til hjernen fra en primær svulst et annet stede i kroppen, kan katten vise symptomer fra den opprinnelige svulsten.

Diagnose

En katt med nevrologiske symptomer gjennomgår kliniske undersøkelser, som ofte suppleres med blodprøver for å utelukke andre årsaker til symptomene (f.eks. forgiftning). Hjernetumorer blir ofte referert til som sannsynlighetsdiagnose, basert på nevrologisk undersøkelse og bildediagnostikk med MR eller CT. Man kan ikke si med sikkerhet hva en nydannelse består av bare ved å se på den med MR eller CT. For en endelig diagnose er det nødvendig å undersøke vevsprøver fra nydannelsen man har oppdaget.

Behandling

De fleste katter med hjernesvulst får behandling for symptomene (f.eks. epileptisk medisin) eller steroider for å motvirke hevelser forbundet med svulsten, noe som kan dempe symptomene. Hvis katten har en meningiom plassert på et sted der det er mulig å operere, kan kirurgisk behandling, muligens kombinert med strålebehandling, være mulig.

Prognose

Fordi hjernesvulst hos katter ofte ikke kan helbredes, er prognosen på lang sikt dårlig. Det er viktig at kattene får tilfredsstillende symptomatisk lindring med medisiner, og bør være på regelmessige besøk til veterinæren for oppfølging og kontroll av doseringen.

Ta kontakt med veterinær

Last ned AniCura-appen


Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200.

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.