Hvordan pusse kattens tenner

Tannpuss – er ikke det bare et daglig gjøremål for oss mennesker? Nei, faktisk ikke. Ved å hjelpe katten din med tannpleien, vil du forbedre tann- og tannkjøtthelsen til katten og forebygge sykdom. Her er hvordan det gjøres.

Ved å pusse tennene på din firbeinte venn er en fin måte å forebygge tannkjøttsykdom og andre tannproblemer, og samtidig vedlikeholde en god tannhelse. Men siden dette mest sannsynlig blir en utfordrende oppgave, vil vi gi deg noen nyttige tips i forkant. Alltid husk å ta det sakte og rolig, behold roen og ikke tving katten.

Når skal jeg begynne å pusse kattens tenner?

Siden katter kan være litt sensitive for berøring av lepper, munn og tenner, kan dette ta litt tid. Det kan være lurt å begynne tilvenningen så tidlig som mulig i kattens liv, helst når den er kattunge. Ved å gjøre dette, vil katten bli vant til håndteringen. Tålmodighet er en dyd i denne prosessen.

Velg et tidspunkt når katten din er rolig, og start ved å forsiktig ta på området rundt munnen. Hvis den er rolig og samarbeidsvillig, så gi den belønning og kos. Gå videre til forsiktig å ta på leppene og etter hvert tannkjøttet og tennene. Husk at det kan ta flere runder før du kommer til dette nivået.

Utstyr du trenger

Før du begynner, er det noen ting du trenger å kjøpe inn. Tannbørster er ofte for store for kattens munn. Et bedre valg er en fingertannbørste eller en kompress, og tannkrem fra veterinæren som er til katter. Bruk aldri tannkrem for mennesker siden den kan være farlig for katter. Katter setter generelt ikke så stor pris på mintsmak som vi mennesker gjør, de foretrekker gjerne lever og kylling! En myk klut kan også være nyttig å ha.

Hvordan pusse

Begynn med å bruke en liten klut. Når katten din er komfortabel med dette, legg på litt tannkrem eller vann. Senere kan du introdusere fingertannbørsten. Husk å belønne katten. Velg en belønning som du vet katten elsker, som kos, lek eller favorittgodbiten.

Et godt tidspunkt å ta den daglige tannpussen på og å få katten til å akseptere dette, er når den er avslappet og sulten. Velg omgivelser som er stille, plasser katten i fanget ditt og vær rolig og positiv, men bestemt.

Når du begynner å pusse, ha fokus på tannkjøttranden, og bruk sirkulære bevegelser. Konsentrer deg om utsiden av tennene og under leppene. Du trenger ikke å pusse på innsiden av tennene.

Hvor ofte skal jeg pusse?

Ideelt sett en gang daglig, men et par ganger i uken er fint – alltid til samme tidspunkt på dagen. Katter liker rutiner og å vite hva som skal skje. Korte pusseøkter er ofte nok, siden katter gjerne er litt utålmodige. Ikke glem å rose katten.

Ved å pusse kattens tenner, vil den få bedre tannhelse og risikoen for tannkjøttsykdom og tannrelaterte problemer reduseres.

Ta kontakt med veterinær

Last ned AniCura-appen nå!

Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200, hele året. I AniCura-appen får du raskt svar på viktige spørsmål, og med AniPlan får du ubegrensede besøk i AniCura-appen.
Les mer om appen

Vil du laste ned direkte?

Get it on Google PlayDownload on the App Store

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.