Innekatt vs utekatt – fordeler og ulemper

Det er mange hensyn som må tas når man skal avgjøre om katten kun skal være inne, eller om den skal få lov til å gå ut i tillegg. For å gjøre avgjørelsen lettere, har vi samlet våre beste tips.


Det neste store spørsmålet på agendaen; skal du la katten gå fritt inn og ut av huset, eller er målet å ha en innekatt som trives best sammen med deg i sofaen? For at katten i størst mulig grad skal kunne utøve sin naturlige adferd, bør den ideelt sett få mulighet til å være ute hvis den ønsker det. Men, hvis du bor i et område med mye trafikk, katten har helseutfordringer eller nabolaget allerede har katter med godt etablerte territorier, bør man vurdere om katten skal holdes innendørs.

Innekatter

Det tryggeste alternativet er å ha katten inne. Da reduseres risikoen for trafikkskader, og skader fra andre dyr eller mennesker. Men, når du begrenser kattens levemiljø, begrenser du samtidig kattens mulighet til å “oppføre” seg som en en katt. For å forebygge kjedsomhet, som ofte fører til uønsket atferd som kloring på møbler og urinmarkering, har vi samlet våre beste tips for hvordan du kan skape et stimulerende innemiljø for katten din. Hvis du har adoptert en katt som tidligere stort sett har vært utekatt, bør du tenke på om du kan tilby den lignende «goder» hos deg.

Lag jaktmuligheter

Sørg for at katten din er aktiv ved å ha mange forskjellige leker. Lekene kan kjøpes eller lages. Katter har en tendens til å bli fort lei, så nøkkelen her er å ha mange leker som kan byttes på. Prøv å lage hull i pappesker og fyll esken med godbiter, eller lag en ball av aluminiumsfoilie. Du kan prøve å stimulere kattens naturlige jaktinnstinkt ved å feste en tråd til en stang. Heng gjerne for eksempel en fjær i enden av tråden. Unge katter leker gjerne ti ganger om dagen, eller mer. Det høres kanskje mye ut, men det trenger ikke å ta mye tid. Det holder ofte med veldig korte økter på et minutt eller to. Når katter jakter, bruker de energien sin i korte, men eksplosive rykk.

Gjør måltidene spennende

Gjem noen godbiter rundt i huset som katten din kan “jakte” på. Du kan også servere annenhvert måltid i spesielle fôrballer eller tomme doruller. På denne måten sørger du for at katten din får mulighet til å “jakte” på måltidene sine.

Gro gress innendørs

Katter spiser gress for å lettere kunne kaste opp hårballer. Det finnes kattegress man kan gro inne. Dette fås kjøpt hos dyrebutikker eller noen hagesentre. Hvis katten ikke får tilgang på gress, kan den finne på å spise andre planter i huset som kan være giftig for den.

Lag gjemmesteder

Katter trenger trygge og sikre steder hvor de kan trekke seg tilbake – dette kan være noe så enkelt som en pappeske man legger på siden, eller et pledd under sengen din. Kattesenger som ligner på igloer er ofte veldig populære. Når det er sagt, føler katter seg tryggere hvis de kan ha oversikt over omgivelsene sine fra en høyde. Legg et pledd på toppen av et skap eller en bokhylle, og sett en stol eller lignende ved siden av sånn at katten lett kommer seg opp. Eller du kan kjøpe eller bygge et klatretre som har forskjellige høyder.

Utekatter

Det er mange fordeler med å la katten være ute. Blant annet får den mulighet til sosial kontakt med andre katter, mulighet til å være mer aktiv og ikke minst får du hjelp med smågnagerkontroll (gitt at katten din er en god jeger). For å sørge for at katten din er trygg når den er ute, er det noen forhåndsregler du kan ta.

Ha katten inn om natten, og når det er kaldt ute

De fleste farer dukker opp om natten – ville dyr er mer aktive da, og risikoen for å bli truffet av en bil øker fordi katten kan bli blendet av bilens frontlykter. Det at temperaturen synker om natten og gjennom vinteren er også en risikofaktor man må ta hensyn til. Lær katten din til å komme på innkalling, og sørg for at maten serveres før solnedgang.

Gå til innkjøp av et halsbånd med sikkerhetslås

Dersom du vil at katten din skal bruke halsbånd, så pass på at haltbåndet har sikkerhetslås - på den måten vil ikke katten blir hengende fast. Det kan også være lurt å kjøpe et halsbånd som har refleks, og en brikke med ditt navn og telefonnummer. Halsbåndet skal sitte godt inntil, men pass på at du får plass til to fingre mellom kattens hals og halsbåndet. Like viktig er det å sørge for at katten din får en mikrochip. Hvis katten skulle bli borte, kan mikrochipen scannes og du kan kontaktes.

Sørg for å kastrere katten din

Gjennomsnittlig levealder for en ukastrert hannkatt er bare et par år, siden de har en tendens til å bevege seg over større områder, og havner lettere i slåsskamper (som kan føre til infeksjoner og alvorlige skader). Risikoen for ukastrerte hunnkatter er at de kan bli drektige med uønskede kattunger.

Pass på at naboene er fornøyde

Det er bare å innse at det ikke er sikkert alle kommer til å elske katten din like høyt som du gjør. For å opprettholde en god tone med naboen, kan det være lurt å lage til et område i din egen hage som kan fungere som kattens toalett. Sørg for at området har jord som katten liker å grave i. Du kan gjerne blande inn litt kattesand, for å oppfordre katten til å gjøre sitt fornødne der. Sørg for at området er bortgjemt og skjermet, helst i nærheten av huset, sånn at katten din føler seg trygg. For hygienens skyld, kan det være lurt å grave over området jevnlig.

Ta kontakt med veterinær

Last ned AniCura-appen nå!

Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200, hele året. I AniCura-appen får du raskt svar på viktige spørsmål, og med AniPlan får du ubegrensede besøk i AniCura-appen.
Les mer om appen

Vil du laste ned direkte?

Get it on Google PlayDownload on the App Store

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.