Rennende nese hos katt

Neseutflod (sekret fra nesen) kan være enten enkeltsidig (fra ene neseboret), eller dobbeltsidig (fra begge neseborene). Enkeltsidig neseflod kan tyde på et fremmedlegeme i nesehulen, nydannelser (polyppforandringer er vanligst) samt tannproblem. Dobbeltsidig neseflod sees først og fremst ved infeksjoner (katteinfluensa).

Symptomer

Utfloden fra nesen kan være klart og rennende som vann (serøst), litt mer seigtflytende (mukøst), puss-aktig (purulent) eller blodig (hemorragisk/epistaxis).

Hvilke symptomer som sees kommer an på den underliggende årsaken: Katter med en infeksjon har ofte feber, er allment slapp, har dårligere appetitt og trekker seg unna. I begynnelsen kan nesefloden være klart for så deretter bli puss-aktig.

Hos katter med et fremmedlegeme eller nydannelse i nesehulen vises symptomer som fnysing, nysing, harking, og brekninger. Ved tumorforandringer kan også konturen på neseryggen forandres. Tumorforandringer kan også gi feber. 

Neseblod kan tyde på koagulopati, det vil si at blodet ikke levrer seg (koagulerer) som det skal. Dette kalles koagulopati, noe som blant annet sees ved forgiftning med rottegift.

Diagnose og behandling

På dyresykehuset bedøves katten og nesehulen undersøkes i narkose.

Ved tumorforandringer tar veterinæren en vevsbit til analyse. I blant kan forandringen tas bort under inngrepet.

Om et fremmedlegeme oppdages fjernes det og nesehulen kan inspiseres for skader. Når katten våkner fra narkosen pleier den å være symptomfri.

Katteinfluensa behandles med slimhinneavsvellende nesedråper (spør veterinærhvilke preparater som kan brukes), saltvann og daglig rengjøring. Det er viktig at katten beholder en positiv energibalanse, dvs at den får i seg tilstrekkelig med næring, ellers er det risiko for at den utvikler fettlever. I blant kreves det innleggelse for disse kattene. 

Ved mistanke om koagulopati undersøkes blodets evne til å koagulere.

Ta kontakt med veterinær

Last ned AniCura-appen


Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200.

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.