Reveskabb hos katt

Reveskabb forårsakes av en midd, Sarcoptes scabiei som kan infisere flere forskjellige dyrearter. I tillegg til rev kan skabbmidden angripe andre hundedyr, men også kattedyr, og i sjeldne tilfeller kan mennesker og huskatter også bli smittet.

På midten av 1970-tallet begynte skabbinfiserte rever å bli oppdaget i Norden. Rever som lever ute i naturen og som er infisert med skabb i dag viser tydelige ytre forandringer. De har mistet pelsen på en stor del av kroppen og lider av mye kløe.

Smitte

Skabbmidden tilhører edderkopp-familien. Den er 0,2-0,35 mm bred og lever i hudens øverste cellelag hvor skabbhunnen graver ganger for å legge eggene sine. Utviklingen fra egg til voksent dyr tar omtrent tre uker, og den voksne skabbmidden lever i to til fire uker. Selv om reveskabb-midden fortrinnsvis infiserer rever og andre hundedyr, kan det i sjeldne tilfeller angripe katter og mennesker.

Katter kan bli smittet ved direkte kontakt med infiserte dyr eller indirekte kontakt med midden som overlever en kortere periode på steder hvor infiserte dyr har holdt til. Skabbdyrene overlever ikke lenge uten et vertsdyr. I inneklima dør de innen få dager på grunn av det tørre klimaet.

Et menneske som får kløe etter å ha hat kontakt med et dyr som har reveskabb, blir rammet av såkalt "skinnskabb" som viser seg som et lite rødt utslett. Midden kan ikke overleve og formere seg på verter som er fremmede for dem. Utslettet helbreder seg selv når dyret mottar behandling for skabbinfeksjonen.

Symptomer

Klassiske symptomer på reveskabb er intens kløe på ørene, på utsiden av albuene og på hasene. På et tidlig stadium kan katten klø lite, men kløen intensiveres hvis katten ikke mottar behandling. Huden blir rød med utslett, den danner skorper, flasser og katten mister pels. I langvarige tilfeller blir huden tykkere av den sterke kløen og betennelsen.

Intensiteten på symptomene kan variere fra dyr til dyr, og symptomfrie smittebærere forekommer.

Diagnose

Diagnosen settes ved at dyret viser klassiske symptomer, og at veterinæren ved undersøkelsen får mistanker om sykdommen. Ved en skrapeprøve kan skabbmidd noen ganger bli funnet, men ettersom de vanligvis ikke finnes i så store mengder, kan de være vanskelige å skrape frem. Men hvis parasitten oppdages ved skrapeprøve, er det en enkel og rask test.

Det er også en blodprøve for å detektere antistoffer mot skabb. For at det skal være en pålitelig test, må katten ha hat symptomer i 2-3 uker.

Behandling

Revskabb er relativt lett å behandle med dagens antiparasitt-preparater. Det finnes flere typer spot-on preparater som alle er reseptbelagte. Det er viktig å behandle alle katter og hunder i hjemme samtidig for å hindre reinfeksjon.

Ta kontakt med veterinær

Last ned AniCura-appen


Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200.

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.