Nå er det båndtvang - hvordan kan jeg aktivisere hunden?

Båndtvang gjelder fra og med fra 1. april til og med 20. august for hund i hele landet. Det er viktig for hunder å få beveget seg og aktivisert seg, selv om det er båndtvang. Vi har derfor samlet noen tips og aktiviter som kan passe, selv om hunden må være i bånd.

Å trene med hunden er en flott måte å styrke båndene mellom dere. Hunder elsker å bli aktivisert og å gjøre noe sammen med sin favorittperson - deg! Det finnes mange aktiviteter man kan finne på med hunden, både hjemme og på tur. Her er noen tips dere kan prøve.

Aktivisering med mat

Det finnes ulike måter man kan aktivisere hunden mentalt ved hjelp av mat, enten ved bruk av godbiter eller ved at hunden får servert måltider på andre måter enn i matskålen. Det kan hjelpe glupske hunder å bruke mere tid på spisingen, og det kan øke interessen for mat hos hunder som er kresne. Her er noen ideer:

Snusematte

Det er også såkalte aktiveringsmatte som du enten kan gjemme godbiter eller maten i som hunden kan søke etter-. Hunden må bruke nesen for å søke opp maten, og må bruke lengre tid på å spise. Det er også et utmerket verktøy for å lære hunden å bruke nesen!

Aktiveringsleker og baller

Det finnes et stort utvalg av aktiviseringssleker og -baller. De stimulerer hunden mentalt, og kan også brukes til å fôre hunden sine måtlider. Noen leker må hunden skyve i riktig retning slik at godbitene eller maten ruller ut. Andre leker, som f.eks kong, er hule slik at du kan fylle dem med mat eller våtfôr slik at hunden må jobbe litt for å få tak I maten.

Godbitssøk/matsøk

Mange hundes synes det er morsomt å bruke nesen. Du kan for eksempel begynne innendørs med å ha hunden sittende hos deg. Sleng ut en neve godbiter på gulvet, og når du sier ”søk” skal hunden lete opp godbitene. For å gjøre det vanskeligere kan du legge ut godbiter i et rom uten at hunden er tilstede, og deretter slippe inn hunden. Dette kan også gjøres ute i hagen der hunden må lete mere for å finne godbitene og virkelig må bruke nesen. Dette er også en kjempefin måte å gi hunden måltidene sine.

Bruk omgivelsene som hinderløype

Balansetrening er fin trening for alle hunder. Denne type trening styrker hunden og gir god kroppsbeherskelse. Det er viktig med en sterk kjernemuskulatur, og du trenger ikke nødvendigvis kjøpe dyrt utstyr for å gjøre dette. Kjernemuskulatur er stabiliseringsmusklene i kroppen, og med en sterk kjernemuskulatur vil man derfor lettere kunne forebygge skader.

Går du skogsturer vil du og hunden gå i ulendt terreng. Dette i seg selv er god trening for både to- og firbente. Du vil også kunne gå forbi store steiner, trær som har falt over ende, tømmerstokker og stubber. Benytt disse mulighetene til å trene! Du kan lære hunden å krype under, eller hoppe over det meste. Dette gjør også turen mye mere variert og morsom, og vil styrke samarbeidet mellom deg og hunden din.

Går dere mye tur i byen kan du gjøre akkurat det samme. Istedenfor stubber og steiner kan du bruke benker, lekeplasser, murkanter, statuer, trapper og så videre. Det er egentlig kun fantasien din som setter grenser for hva i miljøet dere kan bruke til trening!

Kløv

Kløving er fin trening som vil øke styrke og utholdenhet hos alle friske hunder, og det vil også fungere som mental trening. Det gir mestring for hunden og det bygger muskulatur, balanse og koordinasjon. Å gå rolig med kløv i ulendt terreng vil også styrke hundens stabiliseringsmuskulatur.

Du kan begynne å trene den til å bære kløv når hunden er utvokst. Kløven og vekten av den må være være tilpasset hunden, samt stå i forhold til hundens størrelse, kapasitet og treningsnivå. Få gjerne hjelp til å finne rett størrelse kløv.

Begynn med turer uten vekt i kløvposene, slik at hunden venner seg til utstyret. Når hunden aksepterer kløven og er komfortabel med den, kan du begynne å legge litt vekt i. Husk at hunden alltid skal ha like mye vekt på begge sider. Følg med at på at kløven ligger rett på hunden mens den beveger seg. Start kløvingen med korte økter og lav vekt,og øk alltid lengden på turene før du øker vekten i kløven. En større, godt trent hund som er vant til å bære kløv, kan bære inntil 25% av sin egen kroppsvekt.

Trekkarbeid med hund.

Det å drive trekkarbeid kan være både en nyttig og artig måte å mosjonere hunden sin på, og kan også gjøres under båndtvangsperioden. Man får brukt mye av hundens energi på trekkarbeid, og hunden får også får brukt hodet, da det krever mye konsentrasjon når det begynner å bli tungt. Det passer for alle hunder som liker å trekke, uavhengig av rase og størrelse, men Man må selvsagt ta hensyn til hundens størrelse, alder og kondisjon. En utrent hund kan ikke trekke like tungt eller langt som en trent hund.  Uavhengig av om du ønsker å drive med konkurranser eller bare la hunden trekke litt for moro er det viktig med riktig tilvenning, trening og bruk av utstyr. Det er viktig med  en god trekksele som er tilpasset din hund.

Det viktigste er at det skal være gøy! I begynnelsen kan det være lurt å bare gå med hunden i sele festet i et magebeltet. Slik at den lærer at det er lov å trekke, og at den skal gå foran.

Pass på at hunden får varme opp godt før en treningsøkt, så sett av ti minutter i forkant av trening, så er du sikker på at hunden har varmet opp godt nok. Etter endt treningsøkt er det vel så viktig at hunden får tid og mulighet til nedtrapping.

Etterhver som hunden har skjønt at den skal trekke, og har bygd opp styrke og kondisjon, kan du eventuelt prøve deg på andre former for trekkarbeid, slik som sykling, kickbike, kjettingtrekk eller canicross (løping med hunden foran i trekk).

Flere nyheter

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.