Sterilisering av Marsvin

Det er god grunn til få hunnmarsvinet sterilisert. Hunnmarsvin blir kjønnsmodne allerede når de er ca. 4 uker gamle, og mange får problemer med cyster på eggstokkene ettersom de blir eldre. Marsvin kan steriliseres fra de er 6 måneder gamle.

Cyster på eggstokkene

Det er ikke kun for å unngå drektighet at hunmarsvin bør steriliseres, opp mot 80% av hunmarsvin utvikler cyster på eggstokkene. Les mer om cyster på eggstokkene her. Cystene kan bli på størrelse med et hønseegg, og det kan være smertefullt for marsvinet. Den eneste måten å forebygge cyster på, er å fjerne eggstokkene. Har marsvinet først fått cyster på eggstokkene, er det risiko for at hormonpåvirkningen gir endringer i livmoren. Din veterinær skal derfor vurdere om det er nok å fjerne eggstokkene eller om livmoren også bør fjernes.

Marsvin er små, sarte dyr. Etter operasjonen bør du være forberedt på å få hjem et marsvin som skal være under tett observasjon de neste dagene. De fleste spiser selv og er ok etter 3-4 dager, men dette er veldig individuelt. Sørg for at du har god tid i dagene etter operasjonen. Pass på at buret er helt rent, gjerne med håndklær. Fyll gjerne kjøleskapet med det du vet ditt marsvin liker best. Lag gjerne en matpakke med litt yndlingsmat som marsvinet kan ha med seg på klinikken. En varmepute og et termometer kan være kjekt å ha de første dagene etter operasjonen. Ha masse tålmodighet, det er et større prosjekt å få et marsvin hjem etter en operasjon enn en hund eller katt.

Husk at marsvin ikke skal faste før en operasjon!

Her kan du lese mer om pleie av marsvinet etter operasjon. 

Steriliseringen

På dagen for operasjonen leverer du marsvinet hos veterinæren på morgenen. Hvis marsvinet bor sammen med en venn, kan gjerne vennen være med til klinikken. Det er god støtte på et ukjent sted. På morgenen gjør veterinæren en helseundersøkelse så han eller hun er sikker på at marsvinet er friskt nok for operasjonen. Marsvinet veies så man kan regne ut nøyaktig hvor mye medisin marsvinet trenger. Deretter innlegges marsvinet og eventuelt vennen, de får mat og vann. Når det er tid for operasjonen, blir marsvinet bedøvet og legges i narkose. Det får satt inn veneflon (et lite plastrør) inn i en blodåre. På den måten kan marsvinet få både narkose og smertestillende rett i blodet. Under operasjonen overvåkes marsvinets respirasjon, puls, blodtrykk, temperatur og marsvinet får oksygen og narkosegass.

Fjerning av eggstokkene

Veterinæren barberer vekk pels på et område på begge sider bak ribbeina. Her legges det et lite snitt som eggstokkene blir fjernet gjennom. Deretter sys huden sammen med en tråd som løser seg opp av seg selv etter en tid. Dette er et raskt og relativt lite inngrep, og marsvinet kommer seg som regel raskere av dette inngrepet, enn når livmoren også fjernes.

Fjerning av livmor og eggstokker

Det klippes et område på magen der veterinæren lager et lite snitt inn til buken. Gjennom snittet fjernes livmor og eggstokker, og huden sys sammen med sting som vil løse seg opp av seg selv.

Etterpå får marsvinet medisin for å våkne, og det blir holdt øye med til det er helt våkent. Det er stor forskjell på hvor fort de våkner. Det kan gå alt fra 15 minutter til 2 timer. Så snart marsvinet er helt våkent, fôres det og tilbys grønnsaker som den liker. Når marsvinet holder varmen selv, er våken og ikke virker som det har det vondt, kan det komme hjem. I noen tilfeller må marsvinet overnatte på klinikken.

Jeg er bekymret for at mitt marsvin skal i narkose

Det er helt normalt å være bekymret når marsvinet skal i narkose og opereres. Heldigvis har det skjedd mye på utviklingen av narkose for marsvin de siste årene, slik at det er sikrere. Risikoen er mindre om du velger en veterinær som ofte behandler marsvin. Ring gjerne til din veterinær før operasjonen om du er usikker.

 

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.