Å sosialisere kattungen

Kattunger lærer av moren sin, og absorberer kunnskap som svamper. Etter at kattungen har blitt separert fra kullet sitt, er det tid for at du tar over rollen som lærer. Her er noen tips til hvordan du kan gjøre katten din til et sosialt geni.

Fra det øyeblikket kattungen klarer å komme seg rundt uten morens hjelp, lærer den ved å utforske omgivelsene sine, etterligne og leke med moren og kullsøsken. Fra kattungen er tre til sju uker gammel, er den en liten våghals. I løpet av denne perioden er den veldig åpen for å lære nye ting og å godta endringer i miljøet sitt. Hvis moren er venn med hunder, vil kattungen se på hunder som en trygg del av verden, men hvis moren er redd og reagerer med frykt, vil kattungene hennes også mest sannsynlig være det.

Etter åtte ukers alder, vil kattungen bli noe mer forsiktig, og det er derfor viktig at oppdretter introduserer kattungen for så mange nye ting som mulig i alderen tre til sju uker.

Fortsett å lære

Selv om kattunger er ekstra åpne for nye opplevelser i noen uker når de er unge, vil de fortsette å lære gjennom hele livet - både på godt og på vondt. Kattungen lærer det meste før den forlater moren sin, men du kan fortsette å lære den nye ting når den kommer hjem til deg.

For å gjøre overgangen til et nytt hjem så knirkefritt som mulig, bør du velge en kattunge fra et miljø som er så likt hjemmet ditt som mulig. Det vil gjøre det enklere for både deg og kattungen.

Hvis det kun er én kattunge i kullet eller hvis kattungen blir separert fra moren for tidlig, kan den ha problemer med å komme overens med andre katter. Derfor er det viktig å huske at dersom man får en kattunge som var den eneste i kullet, vil det kreve ekstra jobbing når det gjelder sosialisering, siden du trenger å ta på deg rollen som mor, lekekamerat og lærer når det gjelder å lære ting som den skulle ha lært fra andre katter.

Tid er nøkkelen

Å lære kattungen nye ting når det gjelder atferd, tar tid. Sørg for at du gir kattungen den oppmerksomheten og kjærligheten den trenger, sammen med belønning som godbiter og leker. Dette vil lønne seg i lengden!

Viktigheten av nærhet

Akkurat som menneskebarn, trenger kattunger fysisk nærhet. Etter den har forlatt moren sin, som stelte og vasket den de første ukene av livet, vil din nærhet ofte være en viktig del av sosialiseringen. Kos og nærhet føles godt for både deg og kattungen, og det lærer i tillegg katten at fysisk kontakt med mennesker ikke er skummelt, men heller behagelig. Når du tar på katten, vil din lukt smitte over på pelsen og den vil assosiere din lukt med velvære.

Ved å ofte ta på kattens poter, hale og ører vil du bli kjent med kroppens dens, og med tiden vil du kanskje kunne oppdage eventuelle helseproblemer. Ved å venne kattungen til å bli tatt på, kan også være en positiv ting når det er tid for veterinærbesøk.

Begynn alltid med å klappe katten på hodet. Hvis det virker som den liker det, kan du forsiktig stryke den over ryggen. Katter er normalt sett veldig tydelige på hva de liker og hva de ikke liker. Hvis katten din kun liker å bli klappet på hodet, bør du bare klappe den der. Ellers kan du ende opp med å bli bitt eller klort. Aldri kos katten på magen, med mindre du har kjent katten lenge, og du er sikker på at den liker det. Katter legger seg ofte på ryggen med magen opp, men det er ikke et signal på å ville bli klappet – det er en måte å si hei på.

Har du noen gang sett en katt flørte med en annen katt? Når en katt blunker sakte mot en annen katt, er det en måte å vise at de er vennlige. Prøv og blunke sakte til katten din – hvis du er heldig, blunker den tilbake.

Bruk stemmen din

Ved å snakke til kattungen, lærer den å lytte og å være oppmerksom. Den forstår kanskje ikke hva ordene betyr, men jo mer du snakker med den, jo mer lærer den seg de ulike tonefallene i stemmen din. Det kan være en god idé å overdrive tonefallet i begynnelsen for å gjøre det enklere for kattungen å forstå. For eksempel kan du bruke en rolig, myk tone ved kos sånn at den føler seg trygg, og en munter tone ved lek. Hvis du er sint, så ikke hev stemmen, dette kan føre til noen steg tilbake i sosialiseringen.

Involver andre

Sørg for at hele familien er involvert i sosialiseringsprosessen, og at kattungen blir kjent med alle. Introduser andre mennesker ved å invitere hjem venner i ulike aldere, høyder og fasonger. Hvis du ikke har barn hjemme, bør du invitere noen. Bare sørg for å gi noen instruksjoner om hvordan man skal oppføre seg rundt kattungen, spesielt første gang de møtes. Kattevennlige hunder er perfekte for å introdusere andre dyr for kattungen, bare sørg for at hunden kan forholde seg rolig selv om kattungen prøver å leke med den. Begynn å la katten bli vant til å små turer i bil. Gi den en godbit når dere kommer tilbake, sånn at bilturen kan assosieres med noe positivt.

Redigert av veterinær i AniCura, februar 2023

 

 

 

 

 

 

 

Contact a veterinarian

Last ned AniCura-appen nå!

Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200, hele året. I AniCura-appen får du raskt svar på viktige spørsmål, og med AniPlan får du ubegrensede besøk i AniCura-appen.
Read more about the app

Want to download directly?

Get it on Google PlayDownload on the App Store

Hvilken katt passer for meg?

Å velge riktig rase er avgjørende for et godt og livslangt vennskap. Kattens behov for pelspleie og dens medfødte kvaliteter og tilbøyeligheter må passe med deg og dine behov. Vår katterasevelger vil gi deg en pekepinn på hvilke raser som kan matche deg og din livsstil.
Ta testen her!

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.