Gjør katten til en superhelt

Akkurat som for mennesker og hunder er katteblod viktig ved operasjoner og opphold på intensivavdelingen. Blod kan bokstavelig talt være forskjellen på liv og død. Det er derfor alltid etterspørsel etter friske bloddonorer.  

Dessverre kan ikke katteblod lagres like lenge som menneske- og hundeblod. Dette betyr at donorkatter må komme til unnsetning på riktig tidspunkt.

Kan min katt bli donor?

Før katten din kan bli bloddonor må den bli undersøkt av en veterinær for å fastslå om den er frisk. Det vil bli tatt blodprøve for å sjekke organfunksjoner og for å utelukke sykdommer. Siden de fleste katter blir bedøvet under bloddonasjon, er det viktig å utelukke mulige hjertesykdommer. Slike kan påvirke en bedøvet katt alvorlig, så hvis den lider av en hjertesykdom vil den ikke bli kunne bli bloddonor.

Krav

Ikke alle katter kan bli bloddonorer. I tillegg til å «bestå» den kliniske veterinærundersøkelsen nevnt ovenfor bør katten veie mer enn 4,5 kg (uten å være overvektig), være mellom ett og åtte år, ha et rolig temperament og være vaksinert. De bør helst være innekatt, men utekatter kan også gi blod dersom de er kastrert.

Kriteriene er så strenge både for kvaliteten på blodets skyld, men også for at det ikke skal være en for stor påkjenning på bloddonoren selv.

Hvordan gjør man det?

Blod blir sakte tappet fra en stor blodåre på kattens hals. Prosedyren gjennomføres under bedøvelse og tar omtrent 30 minutter. Ikke mer enn 40-50 ml blir tappet. Etter donasjonen blir katten overvåket på et varmt sted med intravenøst drypp for å erstatte væsketapet, og for å holde blodtrykket stabilt. Etter at katten har kommet seg etter bedøvelsen og den er helt våken får den noe god mat. Så fort katten er “seg selv” igjen er den klar til å dra hjem.

Kontakt oss gjerne om du tror din katt kan passe som bloddonor! 

 

Ta kontakt med veterinær

La oss snakke om tenner!

Mange dyreeiere tror at vennen deres har en sunn og frisk munn, men de tar feil. Faktisk har 80 % av alle voksne hunder og katter problemer med tannhelsen, men det kan være vanskelig å vurdere for dyreeieren selv. Vi er her for å hjelpe vennen din med å få et sunnere smil!

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.