Begynn nyttårsforberedelsene alt nå!

Nyttårsaften er en dag mange gleder seg til, men for kattene våre kan den være et eneste stort mareritt. De blir utsatt for mange uventede sterke lyder og lysblink gjennom hele dagen. Flere av kattene blir så redde at de gjemmer seg, og de kan bli veldig nervøse i etterkant. Det finnes heldigvis hjelpemidler som kan få din firbente venn gjennom nyttårsaften på en trygg måte. Vi håper disse tipsene kan gjøre feiringen til en fin dag for både eier og Pus.

Skrevet av
Marit Alfredsen

Fikk du et nytt lite nøste i år? Det kan være lurt å forberede ungkatten i god tid, slik at du har best mulig sjanse for å få en rolig nyttårsaften. I mange år fremover. 

Lydtrening

Søk på nett, f.eks. på YouTube, etter fyrverkerilyder som er beregnet på lydterapi. Det finnes også lyd spilt inn på cd ("Sounds Scary") som er spesielt egnet til å venne dyr til skumle lyder. Den har torden, fyrverkeri og skuddlyder. Spill lydene hver dag i trygge omgivelser, og øk volumet gradvis. Dette bør gjøres over en periode på flere uker eller måneder. Ved langsom tilvenning til lydene i vante omgivelser kan katter lære at lydene ikke er farlige. Dette kan også brukes på dyr som blir redde tordenvær.

Beroligende feromoner

Det finnes preparater som gir fra seg feromoner. Dette er duftstoffer som mødrene utsondrer og som gjør at valper og kattunger føler en naturlig trygghet. 
Til katt finnes Feliway som er en syntetisk kopi av kattens feromon. Når katter gnir seg inntil møbler etterlater de feromoner som markerer at deres miljø er trygt og godt. Preparatet finnes både diffusor til vegg og som spray.
Feliway kan virke beroligende på noen katter, men ikke alle. Vi anbefaler derfor å teste ut dette på forhånd i 2-3 uker før nyttårsaften for å se om det har effekt. Dette vil ikke fjerne problemet men redusere stresset.

Fôr med stressreduserende egenskaper

Fôr med stressreduserende egenskaper finnes både til hund og katt. Royal Canin har utviklet et fôr som heter Calm som skal virke beroligende. Det er anbefalt å begynne å fôre med Calm i 2-3 uker før nyttårsaften for best resultat.

Medisiner

Det finnes flere preparater til hund og katt for lindring av akutt engstelse og redsel utløst av lyd. Snakk med veterinæren om resept - og hør også om de forskjellige preparatene og hva som passer for deg og ditt dyr. Noen er sløvende uten å ta bort angst, og disse anbefales ikke. Andre er spesifikt laget for å dempe angst, uten å sløve, og det er gjerne det beste for dyret. 


På selve nyttårsaften

Ikke la katten være alene hjemme dersom den er redd for høye lyder eller fyrverkeri. Det kan forsterke ensomhet og frykt. Hvis du må reise bort, bør du ta den med. Dersom du har anledning, kan det være fint å ta med deg katten din til et sted der det ikke er så mye fyrverkerier, f.eks. på hyttetur.

Noen katter reagerer mest på lyden av fyrverkeriene, mens andre også reagerer kraftig på lysene på himmelen. Det kan derfor være lurt å sette seg i et rom der katten ikke utsettes for mange blinkende lys, eller at man trekker for persienner eller gardiner. Musikk vil også kunne døyve smellene noe. Sett gjerne på musikken i god tid, eller ha den på jevnt hele dagen, siden mange sender opp raketter allerede tidlig på nyttårsaften.

Aktiviser katten med innendørs lek, slik at den får noe annet å tenke på. Lek eller tren godt med katten på formiddagen/midt på dagen slik at den er sliten når kvelden kommer. Gi katten din mat i god tid før fyrverkeriet starter. En sliten og mett kropp slapper bedre av.
Pass på at katten ikke kommer seg ut og stikker av. Hvert år stikker redde dyr av og utløser leteaksjoner. Redde dyr kan vandre langt, og dessuten komme ut for ulykker.        
Dersom lyder og smell er et stort problem, bør du søke råd hos veterinær eller atferdsterapeut – og det må gjøres i god tid før neste nyttårsaften.
Trenger du å snakke med en veterinær? Kontakt oss på klinikken eller via AniCura-appen

 

Finn en klinikk nær deg

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.