Husk refleks!

Høsten er her, og mange glemmer hvor fort det blir mørkt om kveldene utover høsten. Det er lett å glemme hvor usynlige vi blir for bilistene uten refleks når det er skumring eller mørkt. Se videoen vår for et tankevekkende eksempel på hvor lite synlig man er!

I høstmånedene får vi inn langt flere trafikkskadede dyr enn i resten av året, og mange av ulykkene kunne vært unngått om både eier og dyret brukte refleks. 

 

Flere skader om høsten
I september begynner mørket å komme og båndtvangen er opphevet flere steder i landet. Det øker risikoen for ulykker.

Flere av de påkjørte dyrene må gjennomgå omfattende kirurgi. Når en hund eller katt treffes av en bil i fart, kan det få alvorlige og iblant fatale konsekvenser. Overlever dyret, er det ofte hardt skadet. De vanligste skadene er bekkenbrudd, benbrudd, hodeskader og andre brudd. Skader på indre organer og store blødninger fra blant annet milt og lever ser vi ofte ved påkjørsler, forteller kirurgene. 

Refleks og lys

I dag finnes det mange ulike reflekser å få kjøpt til katter og hunder. Til hunder kan du få halsbånd med blinkende eller permanente lys, refleksdekken, vest, refleksmansjetter til bena eller en refleks-spray som kan brukes rett på pelsen. Reflekssprayen har ikke like god effekt som vanlig refleks, men kan brukes som et supplement. For katter finnes reflekshalsbånd som faller av dersom katten henger seg fast i noe.

Det er viktig at du som hundeeier også bruker refleks.

Går man tur med hunden i mørket, er det langt lettere for bilisten å se hund og eier når begge har refleks. Den mørkeste tiden er den vi går i møte nå.

Bli synlig

Hver vinter utfører Trygg Trafikk fysiske tellinger for å finne ut hvor mange som bruker refleks. Disse viser at kun 4 av 10 voksne bruker refleks.

- Går du uten refleks vil en bilist i 50 km/t kun ha 2 sekunder på å se deg. Bruker du refleks har bilisten 10 sekunder til rådighet. Bruk refleks så blir du synlig i trafikken, oppfordrer Trygg Trafikk på sine nettsider.

I følge Trygg Trafikk har over 1,7 millioner nordmenn opplevd nestenulykker på grunn av manglende refleksbruk.

Flere nyheter

 • Vi kårer Årets blodgiver 2023

  14. juni er internasjonal blodgiverdag, og det er ikke bare mennesker som kan gi blod. Flere av våre dyreklinikker- og sykehus har blodbank eller kan hjelpe til med en blodoverføring om det en hund eller katt skulle ha behov. Vi er selvsagt avhengige av blodgivere, også hos oss. Det er på tide å gjøre stas på våre fantastiske firbente livreddere!
   Les mer om dette
  • Avkjølende tips for varme dager

   Det trenger ikke bli sydentemperaturer før mange hunder synes det er i varmeste laget. På hundene merker vi det på økt pesing, mindre aktivitet og en tendens til å trekke mot skygge, kalde underlag og kanskje til og med vann, men skattene gjerne gjemmer seg vekk, peser, sover mer og er sedate. Her er noen tips som kan hjelpe deg med å kjøle ned den pelskledde!
    Les mer om dette
   • Når noen skal passe dyret ditt

    Skal du på tur alene, mens Fido eller Mons får være hjemme eller hos venner? Gjør dyrepasser-livet enklere med disse tipsene!
     Les mer om dette

    Feil

    Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.