Husk refleks!

Høsten er her, og mange glemmer hvor fort det blir mørkt om kveldene utover høsten. Det er lett å glemme hvor usynlige vi blir for bilistene uten refleks når det er skumring eller mørkt. Se videoen vår for et tankevekkende eksempel på hvor lite synlig man er!

I høstmånedene får vi inn langt flere trafikkskadede dyr enn i resten av året, og mange av ulykkene kunne vært unngått om både eier og dyret brukte refleks. 

 

Flere skader om høsten
I september begynner mørket å komme og båndtvangen er opphevet flere steder i landet. Det øker risikoen for ulykker.

Flere av de påkjørte dyrene må gjennomgå omfattende kirurgi. Når en hund eller katt treffes av en bil i fart, kan det få alvorlige og iblant fatale konsekvenser. Overlever dyret, er det ofte hardt skadet. De vanligste skadene er bekkenbrudd, benbrudd, hodeskader og andre brudd. Skader på indre organer og store blødninger fra blant annet milt og lever ser vi ofte ved påkjørsler, forteller kirurgene. 

Refleks og lys

I dag finnes det mange ulike reflekser å få kjøpt til katter og hunder. Til hunder kan du få halsbånd med blinkende eller permanente lys, refleksdekken, vest, refleksmansjetter til bena eller en refleks-spray som kan brukes rett på pelsen. Reflekssprayen har ikke like god effekt som vanlig refleks, men kan brukes som et supplement. For katter finnes reflekshalsbånd som faller av dersom katten henger seg fast i noe.

Det er viktig at du som hundeeier også bruker refleks.

Går man tur med hunden i mørket, er det langt lettere for bilisten å se hund og eier når begge har refleks. Den mørkeste tiden er den vi går i møte nå.

Bli synlig

Hver vinter utfører Trygg Trafikk fysiske tellinger for å finne ut hvor mange som bruker refleks. Disse viser at kun 4 av 10 voksne bruker refleks.

- Går du uten refleks vil en bilist i 50 km/t kun ha 2 sekunder på å se deg. Bruker du refleks har bilisten 10 sekunder til rådighet. Bruk refleks så blir du synlig i trafikken, oppfordrer Trygg Trafikk på sine nettsider.

I følge Trygg Trafikk har over 1,7 millioner nordmenn opplevd nestenulykker på grunn av manglende refleksbruk.

Flere nyheter

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.