Vi kårer Årets blodgiver 2023

14. juni er internasjonal blodgiverdag, og det er ikke bare mennesker som kan gi blod. Flere av våre dyreklinikker- og sykehus har blodbank eller kan hjelpe til med en blodoverføring om det en hund eller katt skulle ha behov. Vi er selvsagt avhengige av blodgivere, også hos oss. Det er på tide å gjøre stas på våre fantastiske firbente livreddere!

Det kan være ulike årsaker til at en hund eller katt trenger blodoverføring, for eksempel etter skader med store blødninger, sykdommer som ødelegger kroppens eget blod, eller blodtap under en operasjon. Blodoverføring er ofte livreddende behandling, og vi er avhengige av å ha friske, stabile dyr som kan gi blod for å få dette til. 

På verdens bloddonordag den 14. juni vil vi derfor kåre en årets bloddonor blant våre firbeinte helter, og vi har fått nominasjoner fra hele landet. Juryen består av veterinær Jessica Berger Lervik, dyrepleier og AniPlan-ansvarlig Merete Tvedt Låstad og veterinær Sasja Rygg, alle i AniCura. 

Møt de nominerte! 

Dette er begrunnelsene for nominasjonene fra dyresykehusene: 

Kava
Kava og matmor har stilt opp jevnt og trutt det siste året, både som fast blodgiver og når vi har trengt en mindre mengde blod for operasjon som foregår der og da.  Kava har blodtype negativ, som betyr at hun kan donere blod til alle hunder som ikke har fått blod før. Virkelig en livredder! 


Matmor sier: "Det er så mange dyr som trenger blod, og når de først trenger det er det som regel livreddende. Og Kava blir ikke påvirket i form av helseskade eller stress, så jeg tenker det bare er positivt!" 
 
Bergman og Boye
Vi vil også gjerne nominere Boye og Bergmann! De er begge av blodtype negativ og stiller gjerne på kort varsel. Sammen har de hjulpet oss redde flere liv. De er glade hunder som alltid er en fryd å ha med å gjøre. 
 
 
Matmor sier: "Når vi skjønte at de kunne gi blod og redde andre hunder, var det ikke noe å tenke på. Det er også en flott måte for oss hundeeiere å vite at hundene er friske ved at det blir tatt blodprøver før hver gang de gir."
 

Lykke
Lykke og hennes matmor sier alltid ja, og stiller opp så fort vi har behov. Matmor kom med sin første blodgiverhund i november 2018, i 2019 kom hun med en til, og i 2021 kom hun med enda en! Alle tre snille og rolige og enkle å ha med å gjøre, og de stiller opp når det måtte være. De fortenner virkelig ros for den innsatsen de gjør.


Fra matmor: "Vi begynte å gi blod var fordi vi veit hvor viktig det er å ha blod tilgjengelig om en hund kommer ut for en ulykke og trenger akutt hjelp. Det betyr utrolig mye for oss å kunne hjelpe til. Og så veit vi også om hvis vi trenger blod, så får vi den hjelpen vi trenger av andre blodgivere. Det er like viktig som at vi mennesker gir blod."

Teemo
Golden retrieveren Teemo er en stor og snill bamse som elsker å være på klinikken, noe han er ofte siden matmor jobber her. Han er rolig og lett å ha med å gjøre, og stiller opp med glede! 

Matmor forteller: "Jeg føler ansvar for å stille han til disposisjon både fordi han er en stor og frisk hund og en god kandidat, og siden jeg er dyrepleier som kan stille relativt lett opp med han ved behov. Teemo har bare gitt blod en gang, men da tok han det veldig rolig, vi trengte ikke sedere ham (gi avslappende midler). Han var i fin form etterpå og tok ikke noe skade av å donere. Han er generelt bare happy når han kommer til klinikken, koser seg med å treffe de andre ansatte og folk generelt. Han gjør det meste for litt snacks!"

 

Ella og Calle
Ella er en fantastisk snill og tålmodig hund som har vært blodgiver hos oss i flere år. Matfar er veldig fleksibel og stiller alltid opp når det trengs. Calle har vært blodgiver hos oss siste året. En kjempestor, trivelig bamse som alltid er glad for å se oss. 


Fra matfar: "Vi tenker at kan hundene gi blod, så er det ikke noe å stusse på. De blir litt roligere/slappe samme dag de gir, men normalt er de i 100 dagen etterpå. Vi er trygg på at alle som er innblandet i blodtappingen er kompetente, og gjør det beste for hundene når de er inne. Det gir en god følelse å vite at nettopp blod fra Ella eller Calle kan være med på å redde en annen hund som trenger det. I skrivende stund ligger det 4 nyfødte Newfoundlandsvalper i stuen, og minst en av dem står klar til disposisjon om blodet blir godkjent når alderen er innenfor."
 
Takk til alle de nominerte og alle våre andre blodgivere for den livreddende innsatsen dere gjør! 
 

Flere nyheter

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.