Brennesle og hunder

De brer seg utover og vokser med stor fart fra mai til september, og vi mennesker vet godt at det kan gjøre vondt å røre dem. Men det vet ikke hundene, og derfor kan man av og til se voldsom irritasjon og utslett hos hunder som har vært i kontakt med brennesler.

De fleste nordmenn kjenner til brenneslen som vokser vilt. Hvis man kikker på brenneslens blader og stilk, er de dekket av såkalte brennhår. Et brennhår består av en giftkjertel og et hult hår med en spiss. Ved den minste berøring knekker spissen og etterlater en liten «nål». Nålen trenger inn gjennom huden, hvor giften tømmes. Det gir smerte og ubehag.

Hvordan blir hunden «brent»?

Om hunden din er veldig aktiv i naturen, for eksempel hvis det er en jakthund som ikke er forsiktig, kan du risikere at den løper igjennom store kratt av brennesler. Noen hunder er mer disponerte enn andre for å bli brent. Særlig hunder med tynn pels og pelsløse områder på for eksempel magen er utsatte for å bli brent av brennesle. Også hunder med sarte tredeputer kan bli brent.

Symptomer

Symptomene avhenger helt av hvor mye av hundens kropp som har vært i kontakt med brennesler og hvor på kroppen det har vært kontakt. Det kan også være forskjell på plantens forgiftningsgrad fra område til område og sesong til sesong.

Symptomene er kløe og en brennende følelse, spesielt på poter, i lysken og rundt munnen. Du vil kunne se at hunden er irritert, og om hunden er forbrent på potene så vil du typisk se at den gnir potene mye i gulvet eller på tepper. 

Om hunden er veldig forbrent, kan du oppleve:

  • Sikling
  • Pusteproblemer
  • Skjelving i kroppen
  • Oppkast

 

Behandling

Om hunden din har fått en voldsom reaksjon etter forbrenning av brennesler, bør den behandles hos veterinær. Her får den medisin som motvirker forgiftningen og man kan behandle kløen.

Vanligvis er hunden frisk igjen innen et døgn.

 

Redigert av veterinær i AniCura, februar 2023

Ta kontakt med veterinær

Last ned AniCura-appen


Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200.

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.