Kronisk hornhinnesår hos mops

Mops er en fantastisk sjarmerende og snill hund, og er avlet med store runde øyne, kort snute, hudfolder i nakken, ansiktet og stor nesefold. Dessverre er dens sjarmerende ytre en faktor som gjør at mopsen ofte har problemer som andre raser ikke sliter med i like stor grad.

Årsaker

Mops er utsatt for kronisk hornhinnebetennelse grunnet feilstilte øyehår som peker inn mot hornhinnen i stedet for bort fra den. Bakenforliggende årsak er oftest at den innerste kanten av øyelokket ruller innover mot øyeeplet. Hos mange mopser er også selve nesefolden for stor og ligger rett mot hornhinnen på øyet. Dette fører igjen til kronisk irritasjon og betennelse. Mops har mindre sensitivitet i hornhinnen enn andre raser, og kjenner derfor ikke like lett at hornhinnen skades. Kroppen reagerer med å reparere skaden med innvekst av blodkar og dannelse av arrvev. Blodkarene fører med seg mye pigment som legger seg på hornhinnen, først som et tynt slør og til slutt som et tykt teppe mørkt brunt pigment.

Noen hunder har kun små forandringer, mens andre etter hvert får store brun-svarte hinner over øynene. Store forandringer fører til problemer med synet.

Behandling

Ved store forandringer anbefaler vi enten å korrigere den nedre øyelokkskanten (medial entropion), samt eventuelt å fjerne ekstra øyehår (distichiasis) og korrigere/redusere stor nesefold hvis nødvendig. I tillegg anbefaler vi å korte inn den store øyelokksåpningen noe. Dette gjøres ved å fjerne noe av kanten og sette et par lange sting i øyekroken nærmest nesen.

Etterbehandling

For å unngå at hunden klør opp stingene og skader seg selv må den gå med en halskrage fram til et par dager etter at stingene er tatt. Stingene skal fjernes etter 10-14 dager, og dette gjøres under en lett bedøvelse siden de sitter så tett inntil øynene.

De fleste hunder som opereres har allerede store forandringer på hornhinnene. De må derfor stå på medisin i en periode etter operasjonen, noen også resten av livet. Dette er for å smøre og fukte øynene og på den måten tynne ut pigmentlaget og unngå nytt pigment på hornhinnen.

Vi anbefaler en til to kontroller årlig for å sjekke innveksten av pigment og for eventuelle betennelser.

 

Redigert av veterinær i AniCura-appen, april 2023

Ta kontakt med veterinær

Last ned AniCura-appen


Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200.

Hvilken hund passer for meg?

Å velge riktig rase er avgjørende for et godt og livslangt vennskap. Hundens behov for aktivitet, pelspleie, dens medfødte kvaliteter og tilbøyeligheter må passe med deg og dine behov. Vår hunderasevelger vil gi deg en pekepinn på hvilke raser som kan matche deg og din livsstil.
Ta testen!

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.