Fosterdiagnostikk på katt

Drektighet kan med sikkerhet fastslås ved hjelp av ultralyd tidligst 28 dager etter paring. Påliteligheten ved en positivt drektighetsdiagnose er høy.

Ultralydundersøkelse som utføres i et tidligere stadium av drektigheten gir et mer usikkert resultat. Årsaken til dette er at fosterblærer kan være vanskelig å se, men også at det forekommer fosterresorpsjon tidligere i drektigheten. Ved mistanke om uønsket drektighet gjør veterinæren en ultralydundersøkelse før man eventuelt gir abortfremkallende medisiner.

Det er vanskelig å fastslå et nøyaktig antall foster ved en ultralydundersøkelse. Dette skyldes at det ikke går an å få et bilde av alle fostrene samtidig og derfor kan man komme til å telle samme foster flere ganger.

Ved forløsningskomplikasjoner utføres ultralyd av fostrene for å vurdere deres tilstand, blant annet gjennom å kontrollere hjerteaktiviteten.

Fosterdiagnostikk med røntgen

For å få en oppfatning om antall foster kan en røntgenundersøkelse utføres etter ca. 45-50 dagers drektighet. Da har fostrenes skjelett vanligvis begynt å forkalkes. Røntgen er da en sikrere måte enn ultralyd for å fastslå antall foster.

Ta kontakt med veterinær

Last ned AniCura-appen


Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200.

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.