Øremidd hos katt

Øremidd er den vanligste årsaken til kløe og ørebetennelse hos katt. Øremidd er små parasitter som bor i hørselsgangen og i huden utenfor. Parasitten smitter ved nærkontakt med andre dyr og kan smitte både til hund, katt og ilder dersom de lever i samme hus. I svært sjeldne tilfeller kan også mennesker bli smittet.

Klassiske symptomer på øremidd er en intensiv kløe i ørene samt mye brunsvart, tørr ørevoks. Enkelte katter har sår fra klørne i huden rundt ørene fordi de har klødd seg. Øremidd ses hovedsakelig hos unge katter, men kan ramme dyr i alle aldre. Dersom katten ikke får behandlig, kan den utvikle en kronisk ørebetennelse med hovne og trange hørselsganger samt stor ørevoksproduksjon. Veterinæren kan påvise midden i ørevoksen ved å titte på den i mikroskop eller ved å se dem direkte gjennom otoskopet.

Behandling

Det finnes flere effektive behandlinger mot øremidd. Det vanligste er bruk av ”spot-on”-preparater som man drypper på huden i nakken i kombinasjon med rengjøring av øret for ørevoks. Som oftest kontrolleres katten noen uker ut i behandlingen for å se om den har hatt ønsket effekt.

Hva kan man gjøre selv?

Dersom man mistenker øremidd, eller at katten klør seg i ørene, bør man alltid oppsøke veterinær.

Ta kontakt med veterinær

Hvis du synes dette høres ut som symptomene kjæledyret ditt har, anbefaler vi at du tar kontakt med en veterinær for en konsultasjon.

Last ned AniCura-appen


Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200.

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.