Øremidd hos katt

Øremidd er den vanligste årsaken til kløe og ørebetennelse hos katt. Øremidd er små parasitter som bor i ørekanalen og i huden utenfor. Parasitten smitter raskt ved nærkontakt med andre dyr og kan smitte både til hund, katt og ilder dersom de lever i samme hus. I svært sjeldne tilfeller kan også mennesker bli smittet. Mennesker kan utvikle et kløende eksem som heldigvis er kortvarig, da midden ikke overlever på mennesker.

Symptomer

Øremidd ses hovedsakelig hos unge katter, men kan ramme dyr i alle aldre. Øremidd kan ramme et eller begge ørene. Klassiske symptomer på øremidd er en intensiv kløe i ørene samt mye brunsvart, tørr ørevoks. Kattene rister ofte mye på hodet og kan klø seg kraftig med potene mot ørene. Enkelte katter har sår fra klørne i huden rundt ørene fordi de har klødd seg. Dersom katten ikke får behandlig, kan den utvikle en kronisk ørebetennelse med hovne og trange hørselsganger samt stor ørevoksproduksjon.

Undersøkelse

Veterinæren kan påvise midd i ørevoks ved å undersøke den i mikroskop. Noen ganger kan øremidden også sees i ørekanalen gjennom otoskopet.

Behandling

Det finnes flere effektive behandlinger mot øremidd. Det vanligste er bruk av en påflekkingsvæske som man drypper på huden i nakken i kombinasjon med grundig rengjøring av øret for ørevoks. Se hvordan du påfører påflekkingsvæsken her. Som oftest kontrolleres katten noen uker ut i behandlingen for å se om den har hatt ønsket effekt, eller om man må endre behandlingen. Siden øremidd er smittsomt, anbefaler vi at katten holdes adksilt andre dyr. I noen tilfeller anbefales det at andre dyr i beholdningen behandles samtidig. 

Selv om katten har blitt behandlet mot øremidd en gang, kan den bli smittet med øremidd på nytt. 

Hva kan man gjøre selv?

Dersom man mistenker øremidd, eller at katten klør seg i ørene, bør man alltid oppsøke veterinær.

 

 

Redigert av veterinær i AniCura, februar 2023

Ta kontakt med veterinær

Last ned AniCura-appen


Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200.

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.