Pankreatitt hos katt

Pankreatitt er en inflammasjon i bukspyttkjertelen. Bukspyttkjertelen sitter ved siden av tolvfingertarmen og skiller ut enzymer som bryter ned mat som en del av fordøyelsen.

Årsak

Hva som utløser inflammasjonen i bukspyttkjertelen kan ikke alltid fastslås. Mulige årsaker kan være inntak av fet mat, legemiddel eller andre substanser. Katter kan utvikle kronisk pankreatitt. Det er ganske vanlig at den syke katten også har påkjent lever, inflammasjon i gallesystemet og tarminfeksjon.

Symptomer

Typiske symptomer hos en katt med pankreatitt er oppkast, buksmerte og nedsatt appetitt. Problemene kommer oftest smygende.

Diagnose

Diagnosen stilles ofte ved hjelp av blodprøver for å måle mengden bukspyttkjertelenzym i blodet. Det finnes en hurtigtest som kan utføres på mange klinikker. Pankreatitt kan ofte også påvises ved en ultralydundersøkelse av buken.

Behandling

Behandlingen er støttebehandling i form av intravenøs væske og smertelindring i den akutte fasen. En lettfordøyelig kost med høyt energiinnhold er å foretrekke. Mengden bukspyttkjertelenzym måles på kontroll for å se hvordan skaden har leget.

Hos mange katter med kronisk inflammasjon i bukspyttkjertelen forekommer også en mangel på B-vitamin. Dette kan behandles med tabletter med cobalamin.

Appetitten er ofte påvirket, og kvalme kan forekomme hos disse kattene. Kvalmen kan behandles kvalmestillende medikamenter.

Ta kontakt med veterinær

Last ned AniCura-appen


Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200.

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.