Hjemme med dyr i karantene/isolasjon?

Hva gjør du hvis du er smittet med coronavirus eller er i karantene og har kjæledyr? Kan dyret vaskes med sjampo? Kan COVID-19 smittet kjæledyr? Hvis du er kjæledyreier og smittet med coronavirus og er syk (COVID-19), er det nok mange spørsmål dukker opp. Vi har samlet spørsmålene vi ser hyppigst stilt i diverse fora, og gir deg dyrlegens svar her.

Kan jeg vaske smitten bort fra hunden eller katten min ved å bade den med sjampo?

Coronavirus smitter via virus i dråper fra pusten vår. Det betyr at hvis du nyser eller hoster og dyret ditt er i nærheten, eller du klemmer hunden eller katten din, kan du overføre dråper med coronavirus til pelsen eller slimhinnene til dyret ditt.

Coronavirus trives dårligere i tørre omgivelser enn i et fuktig miljø. Dette betyr at virus kan overleve i en viss tid i pelsen, og noe lenger i slimhinnene og spyttet til hunden eller katten. Derfor kan du ikke «vaske smitten bort» fra kjæledyret ditt. Du kan sannsynligvis vaske noe av forurensningen av pelsen til kjæledyret ditt, men virus kan fremdeles finnes i slimhinnene. I tillegg må du huske på at hvis du har fått COVID-19, vil du kunne overføre viruspartikler til dyret neste gang du er i kontakt med det.

Hvis du vil vaske kjæledyret ditt, husk å bruke en sjampo som passer til dyret. Katter og hunder har en annen PH-verdi enn mennesker og skal derfor ikke bruke samme sjampo som deg.

Hvordan forhindrer jeg at dyret mitt bærer corona-virus?

Om du er smittet og bor sammen med et dyr, er det ikke lett å hindre viruspartikler fra å komme i kontakt med dyret. Vask hendene godt før og etter kontakt med dyr og bruk munnbind. Det er ikke noe som tyder på at viruset er farlig for og gir alvorlig sykdom hos hund og katt, så det er ikke farlig for dyret å omgås deg. Men siden hunden eller katten kan ha virus i pelsen fra miljøet hjemme hos deg, bør du ta forholdsregler før den har direkte kontakt med andre mennesker. 

Kan jeg å bli smittet av et kjæledyr fra et hjem med coronavirus?

Ta forholdsregler ved kontakt med hunder og katter fra husholdninger med påvist coronasmitte. God håndhygiene er viktig, og du bør ikke la dyret slikke deg i ansiktet. Smitteoverføring fra virus i pelsen eller spytttet på dyr er svært lite sannsynlig. 

Jeg må passe et kjæledyr for en coronasmittet person - hva gjør jeg?

Vi vet ikke nøyaktig hvor lenge virus kan leve på overflater og på slimhinner. Levetiden til viruspartikler er begrenset.

Myke, porøse overflater er dårlige for virus å overleve på, mens harde overflater som stål og plast er bedre for koronavirus å overleve på. Derfor kan det antas at viruspartikler i pelsen ikke overlever i mer enn maksimalt 24-48 timer. Hvor lenge viruspartikler kan overleve i slimhinnene er ukjent. Hvis du trenger å ta vare på et kjæledyr for en venn eller familiemedlem smittet med coronavirus, bør du ta følgende forholdsregler:

  • Vask hendene grundig før og etter kontakt med dyret
  • La dyret spise og drikke metall- eller porselenskåler, som kan vaskes med vaskemiddel og skylles etterpå
  • Unngå å la dyret slikke deg i ansiktet
  • Hvis mulig, la dyret sove i egen seng/kurv på gulvet og unngå å ha det i sofaen og sengen din

Kan jeg lufte hunden min hvis jeg er smittet med coronavirus?

Følg helsemyndighetenes råd: om du ifølge fastlegen din kan forlate hjemmet, kan du lufte hunden din. Om ikke, må noen andre gjøre det for deg. I dette tilfellet må du ta de forholdsregler som anbefales av helsemyndighetene, slik at du ikke smitter de som skal ta vare på kjæledyret ditt.

Kan katten min fortsatt være ute hvis jeg er smittet med coronavirus?

Det kan være vanskelig, eller nesten umulig, å holde en utekatt innendørs i flere dager. Kan noen andre passe den? Om ikke, bør du ta forholdsregler for å forhindre at katten din bærer smittsomme partikler med seg:

  • Unngå unødvendig fysisk kontakt med katten din
  • Vask hendene grundig før og etter kontakt med katten din

Flere nyheter

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.