Veisalt er ikke bra for hundepoter

På denne tiden av året er det ekstra mange hunder som sliter med såre eller røde poter på grunn av salt i veiene.

Written by
Sasja Rygg

Du har kanskje sett at hunden din plutselig begynner å halte på tur? Eller at den søker mot snøen eller veikanten der det er mindre salt enn på veien? Det er saltet som brukes for å holde gatene isfrie som gir problemet.

Saltet kan være skadelig for hundens poter. Den beste måten å unngå problemet på er å forebygge med potesokker eller salve, eller å rense og skylle potene etter lufteturen, slik at hunden ikke går med salt på potene lenger enn nødvendig.

Det kan være mange årsaker til at hunden hele tiden slikker på potene, ikke vil trå ned eller at potene er røde. Men på denne årstiden er det stor sannsynlighet for at været og saltet på veien er synderen. Frost og veisalt i kombinasjon med snø, skare og vann er tøft for hundepoter. Saltet etser seg inn i tredeputene og kan gi skader som er smertefulle. Har hunden i tillegg tørr, sprukken hud eller små rifter i tredeputene, virker veisaltet bokstavelig talt som salt i sårene.

Forebygging

For å unngå at saltet gjør mer skade enn nødvendig er det lurt å skylle hundens poter godt etter lufteturen. Om hunden fortsatt er plaget, kan potesalve være en god ide. Det får du kjøpt på de fleste veterinærklinikker og fås i spray eller salve. Smør potene godt inn ti minutter før turen. Kan du klare å gå i naturen og på veier uten salt er det selvfølgelig det aller beste.
Det finnes også potesokker av forskjellig art som kan brukes forebyggende. Disse må være vanntette for at ikke den salte væsken skal trenge gjennom. Noen potesokker er svært stramme, så husk at disse må tas av med det samme dere kommer hjem fra turen.

Behandling

Om hunden har ømme tredeputer er det først lurt å sjekke hundens poter nøye. Se etter sår og sprekker. Er det rødme, dårlig lukt eller hevelse, og potene ellers ser fine ut kan man først vaske med en mild såpe eller mild klorhexidin. Deretter er det viktig å tørke potene godt og holde de tørre.

Når må jeg kontakte veterinær?

Om hunden fortsatt har ømme poter, bør en veterinær undersøke potene. Av og til kan det sitte fremmedlegemer som flis eller glasskår, eller byller i potene som kan være vanskelige å oppdage, og dette bør behandles av veterinær.  

Om det er flenger eller sår bør disse sys eller bandasjeres av veterinær. Sopp er også en hyppig årsak til rødme, ømhet og vond lukt. Dette kan du få hjelp med hos din veterinær.

Ikke glem allergien!

Allergi kan også forårsake problemer med hundens poter, det kan være en lang prosess å finne ut av hva slags type allergi det dreier seg om. Her er det viktig å finne riktig årsak til symptomene og deretter velge korrekt behandling i hvert enkelt tilfelle. Allergi vil ofte gi rødme og kløe (som gjør at hunden slikker mye på potene) gjennom hele året, ikke bare vinteren. Om din hund sliter med dette, bør du ta det opp med veterinæren din.

Flere nyheter

    Error

    An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.