Artroskopi på hund

Mange typer lidelser i leddene hos hund kan undersøkes og behandles ved hjelp av en kikkhullundersøkelse/-operasjon, en såkalt artroskopi.

Ved artroskopi lages det vanligvis to innganger/åpninger til leddet. Inn i disse inngangene føres det instrumenter med kamera som får et veldig godt overblikk over hele leddet og eventuelle skader. Metoden etterlater kun små sår på ca 5 mm for hver inngang. I motsetning vil et åpent kirurgisk inngrep i leddet ofte kreve et mye større snitt, samtidig som denne metoden gir også et dårligere overblikk over leddet.

En annen fordel ved artroskopi sammenlignet med åpen leddkirurgi, er at pasienten kommer seg raskere etter operasjonen og med betydelig mindre smerter. Det tillater en raskere oppstart på gjenopptreningen og gir dermed en langt bedre prognose for pasienten.

En av de vanligste leddlidelser som blir undersøkt og behandlet ved hjelp av artroskopi er albueleddsdysplasi. Dette er navnet på en gruppe av forskjellige arvelige forandringer i albueleddet, og inkluderer tilstanden fragmentert processus coronoideus (FCP),  ununited anconeal process (UAP), korsbånd- og meniskskade i kneleddet og osteokondrose (OCD), en arvelig defekt i brusken i leddet som finnes i bl.a. albueleddet og skulderleddet. 

Gjenopptreningen etter operasjonen er veldig viktig og utføres både ved fysioterapiøvelser hjemme eller ved klinikken og ved hjelp av vanntredemølle. Flere av våre klinikker har veterinærer og dyrepleiere som er etterutdannet innen fysioterapi, gjenopptrening og massasje.

 

Redigert av veterinær i AniCura, februar 2023

Ta kontakt med veterinær

Last ned AniCura-appen


Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200.

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.