Uansett hvilket kjønn en hund velger, er hunder av de ulike rasene individer med ulikt grunnlag for å lære seg ting og ulik interesse for forskjellige aktiviteter. Men det fins noen egenskaper som skiller tispe og hannhund og som kan påvirke hundelivet. Disse kan det være greit å ha tenkt gjennom. Akkurat som at en hunderase kan passe deg og dine behov bedre enn en annen, kan hannhund eller tispe være en bedre «match» med deg som person. Ofte er det imidlertid smak og behag som er avgjørende.

Skaff hund etter din livsstil

Om du er jeger, vil konkurrere eller ha hunden som en familiehund kan være avgjørende for hvilken rase, kjønn og størrelse eller temperament du ønsker når du skal bestemme deg for det nye familiemedlemmet. Velg ikke hund kun etter utseende. Tenk på at hunden forhåpentligvis skal leve med deg i ti år eller mer. Det er derfor lurt å vite hvilken situasjon og livstil du kan tilby hunden og hvordan du vil at hunden skal fungere i din hverdag. Det er også lurt å tenke på om du kan tilby hunden det den trenger i form av mosjon og annen aktivitet for å ha det bra.

Løpetid for tisper

En tispe løper 1-3 ganger hvert år, med en løpetid på ca. 3 uker. Tisper kan oppføre seg annerledes under løpetiden og tiden etter løpetiden kan være vanskelig for noen tisper, mens det hos andre knapt merkes. En fordel med å velge hannhund når man skal skaffe seg hund er altså at er litt jevnere i temperamentet enn tispene. Det kommer av at hannhundene ikke gjennomgår samme hormonsvingninger som tispene gjør. Hannhunder kan derimot påvirkes sterkt av tisper med løpetid i nærmiljøet.

Hundens temperament

Hundens mentalitet kan være noe forskjellig hos tisper og hannhunder. En tispe anses ofte som mer lett-trent enn hannhunden. Mens andre syns at hannhunden er med balansert ettersom den ikke har løpetid og hormonsvingninger. Tisper blir vanligvis mindre i størrelse enn hannhundene, noe som kan være en fordel for en som ikke er så fysisk sterk. En hannhund kan iblant markere reviret sitt mer og har ofte større behov for å holde vakt. Tisper fungerer ofte bra sammen med både hannhunder og tisper, mens noen hannhunder kan være vanskelige å ha sammen med andre hannhunder. Du må vekte de forskjellige egenskapene med dine egne personlige forutsetninger og velge din hund deretter. Husk fremfor alt at det er store individuelle forskjeller. Kanskje passer en myk og ukomplisert hannhund deg bedre enn en viljesterk og dominant tispe? Ofte kan oppdretteren veilede deg i valpenes temperament i 7-8 ukers alder. Valpene vil så klart utvikles etter dette, men en dyktig oppdretter kan ofte hjelpe til med å velge en valp som passer deg og dine ønsker.

Konkurrere med tispe

Om du vil konkurrere med hunden din, kan løpetiden i noen tilfeller bli et problem. I en del grener får du ikke stille til konkurranse når tispen løper, og hunden kan også bli påvirket av hormonene i noen måneder (innbilt svangerskap) og kan da være mindre motivert for aktivitet. Noen tisper oppsøker selv hannhunder under løpetiden for å pare seg, noe som begrenser visse aktiviteter ute

 

Har du spørsmål om dette temaet?

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.