Når du tenker på å skaffe deg hund

Å skaffe seg hund er en fantastisk og spennende reise, men også krevende. Beslutningen du tar vil påvirke deg i flere år fremover, og det er viktig at du gjør grundig forarbeid. Her er noen viktige ting å tenke på før du skaffer deg en hund.

Er jeg klar for en hund?

Det første du bør tenke nøye gjennom er om en hund passer inn i livet ditt. Det at du har lyst på en hund er ikke automatisk det samme som å ha tid, energi, plass og andre viktige forhold for å gi hunden et godt liv. Husk to ting: en hund vil forhåpentligvis være med deg mange år fremover, og valper trenger nesten ubegrenset med oppmerksomhet første tiden.

Hvilken hunderase skal jeg velge?

Du må bestemme om du vil ha en rasehund eller blandingsrase. Uansett hva du velger vil oppveksten spille en stor rolle, og du kan få en fantastisk firbeint venn uansett hvilket valg du tar. Generelt sett er temperament, utseende og arvelige sykdommer hos en rasehund lettere å forutsi enn for en blandingshund, så man kan ha større sjanse for å vite hva du kan forvente.

Det er uansett viktig at du undersøker nøye og leser om hundens opprinnelse og bakgrunn. Ikke alle raser passer for alle, og valget ditt bør baseres på ulike faktorer. Noen hunderaser passer mindre godt i en leilighet eller sammen med andre kjæledyr. Noen har større behov for selskap, andre har arvet vaktinstinkter, og andre igjen krever mye aktivisering. En setter er for eksempel avlet for å jakte på fugler, og det kan være vanskelig å lære den å ignorere fugler på tur med mindre du trener på det fra første dag. Eller som med selskapshunder som er avlet for å holde mennesker med selskap, det er lettere å trene dem til å holde seg på eiendommen og så videre. Å lese om rasens opprinnelse hjelper deg med å forutsi mange av hundens trekk. Vi har utviklet en rasevelger for å hjelpe deg med valget!

Møt oppdretteren og valpen

Når du har bestemt deg for hvilken rase du vil gå for, må du også bestemme hvilke oppdretter og valp du skal velge. Valg av oppdretter vil avhenge mye av inntrykket du får når du møter han eller henne. Hvis du får et dårlig inntrykk eller du ser noe som ikke virker riktig, er det sannsynligvis et tegn på at du bør gå for en annen. Besøk også mer enn bare en oppdretter, så tar du en mer veloverveid beslutning. Besøk alltid oppdretterne hjemme hos dem, ikke på en parkeringsplass – det kan være et tegn på at hunden smugles og selges gjennom mellomledd. Møt også alltid tispa – og, hvis mulig, hannhunden eller andre slektninger. Dette gir et inntrykk av hvordan valpen blir som voksen. Husk at alle valper er søte, så for å få riktigst inntrykk av hvordan valpen kommer til å bli, se på tispa og spør oppdretteren hvordan hun er. Spør også om hannhunden og hvordan han fungerer i hverdagen og så videre. Velg aldri en valp hvis tispa er veldig sky eller engstelig.

Ikke glem å stille spørsmål generelt – både for å bli kjent med oppdretteren og valpen, og for å få svar på alt du lurer på. Still spørsmål om sykdom, men les deg også opp om sykdom hos rasen hos for eksempel Norsk Kennelklub, samt spør en veterinær. Oppdretteren kan ikke garantere hvordan valpen vil bli, men han/hun kan gi deg mye informasjon om rasen, og du kan som sagt få en idé om hvordan den kommer til å bli. Det er et godt tegn hvis du får mye spørsmål tilbake, for en seriøs oppdretter vil prøve å sikre at valpen kommer til et godt hjem.

Papirarbeid og helse

En valp må ikke tas fra moren før den er åtte uker gammel, så du kan ikke hente valpen tidligere enn det. En ansvarlig oppdretter vil aldri la deg gjøre det heller. Når du henter valpen bør oppdretteren gi deg noen viktige papirer som registreringsbevis, kjøpsavtale og helseattest fra veterinæren. Hvis valpen er vaksinert bør du også få med vaksinasjonskort og oversikt over når den må revaksineres og ormebehandles. Be også om ID-chip og et eierregistreringsskjema med hundens informasjon fylt ut.

Lykke til!

 

 

Har du spørsmål om dette temaet?

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.