Finn din hunderase

I Norge fins det ca. 250 registrerte hunderaser. Man har delt inn hunderasene i ti ulike grupper utfra rasenes ulike egenskaper og opprinnelse. Oppdelingen gjør det lettere for deg å lete etter den rasen som passer akkurat dine behov.

Gjeterhunder

Her finner du aktive arbeidende hunder som gjerne aktiviseres med ulike oppgaver som agility, gjeting, lydighet, spor og søk. Disse hunderasene er opprinnelig brukt til å gjete eller passe på buskap.

Mange av disse hundene brukes i dag som brukshunder innen politi og militæret, men mange er også populære selskapshunder. 

Eksempler er: Schaefer, Bearded Collie, Kelpie, Shetland Sheepdog.

Schnauzer, pinscher, molosser og sennenhunder

Blant disse rasene finns det bade store og små hunder, men felles for alle er at de er aktive raser som behøver arbeid i en eller annen form, som agility, lydighet, spor og søk. De fleste rasene brukes i dag som vakthunder, men de er også populære brukshunder.

Eksempel på raser: Fransk Bulldog, Boxer, Bullmastiff, Newfoundlandhund, Rottweiler.

Terrier

Terrieren er en pigg og sosial hunderase som gjerne finner på noe morsomt og passer bra som familiehund.

De fleste av rasene i denne gruppen kommer fra Storbritannia og er avlet for å jakte på mindre bytter som rotter og rev. Ordet terrier kommer fra latin «terra» som betyr jord.

Eksempel på raser: Jack Russel terrier, Yorkshire terrier, Bull terrier, Airedale terrier, Fox terrier.

Dachshunder

Dachsen er en vennlig og utholdende hunderase, som er en av de friskeste rasene og blir ofte svært gamle. Dachsen kommer fra Tyskland, og er faktisk en av de mest anvendelige jakthunderasene som i dag har utviklet seg til en populær rådyrspesialist. Rasens særpreg og form er fremavlet for å få en nyttig jakthund.  

Eksempler på dachser: Dachshund, Dvergdachshund, Kanindachshund.

Spitzhunder og urhund-raser

Liker du å være ute i skog og mark og har et aktivt friluftsliv, er spitzhunden en fin rase for deg. Spitzen har en tykk pels som tåler kulde. De ulike rasene brukes ofte til jakt, som drahunder og vakthunder. Mange av spitzene passer også veldig godt som selskapshunder.

Eksempel på raser: Chow Chow, Jämthund, Lapsk Vallhund, Sibirsk Husky.

Drivende jakthunder

Her fins det mange populære selskapshunder som gjerne trener og konkurrerer sammen med deg og fungerer bra som familiehunder. Men selvsagt er det også en bra type hund for deg som vil på jakt.

Eksempler på raser: Beagle, Dalmatiner, Basset Hound, Drever, Støver.

Fuglehunder

Disse rasene er vennlige og liker å være på lag. De er også aktive hunder som liker å bevege seg hele året. Disse jakthundene søker etter fuglekvitring i luften og markerer hvor byttet er. De har et sterkt jaktinstinkt som kan være vanskelig å få bort om du kun ønsker å ha de som selskapshunder.

Eksempel på raser: Gordon Setter, Breton, Stabyhoun, Irsk Setter, Pointer.

Apporterende hunder og vannhunder

Her finner du mange av de vanligste rasene som fungerer godt som selskapshunder. De liker å være på lag og er veldig tilgivende og sosiale. Vil du ha en god lydighetshund finner du ganske sikkert din rase i denne gruppen. Mange av disse rasene er fuglehunder og apporterende hunder som søker på land og i vann. De er også verdifulle ettersøkshunder.

Eksempler på raser: Cocker Spaniel, Golden Retriever, Labrador, Portugisisk Vannhund.

Selskapshunder

Dette er herlige hunder å være sammen med, og passer deg om du bor i byen eller på landet. Ofte krever disse rasene ganske mye pelsstell. Mange av rasene er små i størrelse og utmerkede selskapshunder, men liker likevel aktiviteter sammen med eieren i form av for eksempel agility eller lydighetsøvelser.

Eksempel på raser: Tibetansk Spaniel, Puddel, Papillon, Chihuahua, Mops.

Myndehunder

De fleste av disse rasene er rolige innehunder, men de behøver å få springe av seg skikkelig noen ganger i uka på et stort åpent område eller lignende. Dette er nemlig ulike varianter av raske jakthunder som opprinnelig ble brukt til såkalt hetsjakt, der hundene selv legger ned byttet. I dag er ikke denne typen jakt lenger lovlig i Norge. Rasene brukes på grunn av sin eksplosive hurtighet, ofte i hundeløp. Ettersom mange raser i denne gruppen har et intensivt jaktinstinkt er det viktig at du satser litt ekstra på å trene hunden på grunnleggende lydighet. 

Eksempel på raser: Whippet, Afghansk mynde, Greyhound, Irsk Ulvehund.

 

Har du spørsmål om dette temaet?

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.