FIP (feline infectious peritonitis) er en infeksjonssykdom som ikke er smittsom og som rammer unge katter. Dette er en sykdom som er forårsaket av at et veldig vanlig virus hos katt muterer og fører til en kraftig immunrespons og alvorlig sykdom hos noen katter. Det er derfor kun noen få katter som får denne sykdommen selv om mange har viruset. Det er uklart hvorfor noen katter utvikler sykdommen mens andre ikke gjør det.

Symptomer

FIP kan gi mange ulike symptomer, inkludert feber, vekttap, oppkast, diaré, gulsott, pusteproblemer og bukhulebetennelse.  

Diagnose

Diagnosen kan være utfordrende å stille, og er ofte basert på en kombinasjon av symptomer, blodprøver og væskeprøver fra bukhulen.

Behandling

Tidligere har det ikke vært noen gode alternativer for behandling, og denne sykdommen var alltid dødelig. Heldigvis har det kommet en relativt ny behandling (et medikament som heter GS-441524produsert av BOVAfor denne sykdommen, som viser svært gode resultater. Det er likevel viktig å huske på at vi fortsatt ikke har gode langtidsstudier på overlevelse da medisinen er såpass ny. Det er heller ikke alle som responderer til tross behandling. Likevel ser det ut til at ca 85% av katter med FIP overlever med denne nye behandlingen.

Forebygging 

Det finnes ingen vaksine som gir fullstendig beskyttelse mot FIP. For å redusere risikoen, er god hygiene og å unngå områder der mange katter bor sammen viktig.

Ta kontakt med veterinær

Last ned AniCura-appen


Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200.

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.