Hornhinnesår på katt

Dette er en skade/sykdom som kan forekomme hos alle katteraser i alle aldre. Enkelte raser er mer utsatte for sykdom og skader i hornhinnen på grunn av store, utstående øyne og korte snutepartier.

Skaden oppstår når et fremmedelement, som for eksempel en katteklo, skader hornhinnen. Hornhinnen består av flere lag, og skadens alvorlighetsgrad avhenger av hvor dyp skaden er. Enkelte ganger er skaden så dyp at det nesten, eller helt går hull på hornhinnen. En slik skade krever akutt behandling.

Symptom

Katten vil etter et døgns tid få et tyktflytende, slimete sekret i øyet, og øyet ser rødt og irritert ut. Dette skjer fordi det oppstår en betennelsesreaksjon med bakterier. Den rosa slim­hinnen rundt øyet kan hovne opp og få en mørkere rødfarge. Ofte kniper katten med øyet og klør eller gnir seg mot det.

Behandling

Behandlingen avhenger av skadens omfang, og katten MÅ undersøkes av dyrlege.

Øyet bør rengjøres med saltvann 2-3 ganger daglig. I tilfelle øyet er betent brukes antibiotika- øyedråper som foreskrevet av veterinær. Som smertelindring i et skadet øye bruker vi en spesiell type øyedråper et par ganger daglig i noen dager. Disse utvider pupillen, så øyet vil se litt annerledes ut enn normalt. Noen katter synes ikke de smaker særlig godt. Du kan derfor se at de skummer litt rundt munnen etter at de har fått dråpene. Dette går over! Dersom det har oppstått en betennelse i de dypereliggende strukturene i øyet, en såkalt uveitt, vil du også måtte behandle med antibiotika-tabletter og kortison eller smertestillende. Følg bruksanvisningen på resepten.

Noen skader er så store eller dype at de krever kirurgisk behandling for å bli bra. Katten bør bruke halskrage etter en slik skade for å unngå at de skader seg selv ytterligere ved å klø seg i øyet. Katten må kontrolleres flere ganger av veterinær i perioden etter skaden slik at komplikasjoner ikke oppstår. Ta kontakt om det dukker opp spørsmål underveis i behandlingen eller ved forverring av symptomene.

Ta kontakt med veterinær

Last ned AniCura-appen


Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200.

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.