Fluelarveangrep hos hund

Om sommeren er det ikke uvanlig at hunder blir angrepet av fluelarver. Fluene legger sine egg i varme fuktige miljøer hvor de utvikles til larver i løpet av 2-5 dager hvis ikke stedet hvor eggene ligger tørker ut.

Fluelarver kan noen ganger forveksles med interne mage-tarmparasitter. Fluelarver kommer ikke fra tarmen, men fra flueegg. 

Årsak


Fluelarveangrep skjer oftere hos hunder som har diaré eller som lekker urin kontinuerlig. Pelsen blir klissete og fuktig, og hvis ikke området skylles og renses, bygges et gunstig miljø for eggene som i løpet av noen få døgn blir til larver. Også infiserte sår kan bli angrepet, fremfor alt om hunden har skadet seg og ikke blitt behandlet. Dette kan raskt resultere i infeksjon og angrep på hud og muskulatur. 

Symptomer 


Det er vanligvis den bakre delen av hunden som angripes. Langhårete hunder med tykk pels har større risiko for å bli rammet. Hvite larver som er ca. ½ -1 cm lange oppdages vanligvis i store mengder. En angrepet hund har ofte påvirket allmenntilstand og har gjerne smerter siden larvene spiser av vevet i huden, underhuden og i verste fall muskulaturen.  

Hva kan man gjøre selv? 

Ved diaré er det viktig at hunden vaskes ren og tørkes skikkelig for at miljøet skal være så lite gunstig som mulig for fluelarver. På hunder med lang og tett pels må pelsen i noen tilfeller barberes bort i det infiserte området for å kunne holdes tørr. Kontroller gjerne sår og bakdel daglig. Om hunden har diaré bør man ta kontakt med veterinær for spesielle diettråd

Når bør veterinær kontaktes? 

Ved synlige fluelarver bør man alltid kontakte veterinær. 

Behandling 

Det er vanskelig å bekjempe fluelarver. Angrepet ser ofte mildere ut enn det faktisk er, og hunden er mer påvirket enn man tror. Området barberes nøye og vaskes med antibakteriell sjampo eller sårpleiesalve. Alle synlige fluelarver fjernes. 
Hunden må behandles med smertelindrende preparater. Ettersom egg kan klekkes etter rengjøring settes hunden ofte på antiparasittbehandling. Senere pleie i hjemmet pleier å være relativt omfattende med grundig daglig pleie av sårene. Samtidig som hunden behandles for fluelarver må den underliggende årsaken behandles. Hvis dette ikke gjøres, er faren for tilbakefall stor. 

I mer alvorlige tilfeller kan avlivning anbefales da behandlingen er vanskelig og gir mye lidelse. 

 

Redigert av veterinær i AniCura, mars 2023

Ta kontakt med veterinær

Last ned AniCura-appen


Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200.

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.