Endoskopet er et bøyelig og mykt instrument som kan føres inn i endetarmen og videre opp i tykktarmen for inspeksjon. Lengst fram på fiberendoskopet finnes det en linse og en lyskilde. Bildet fra tarmen vises enten direkte i den andre enden av endoskopet eller på en skjerm. Det går også an å ta bilder av tarmens innside.

Før undersøkelsen

For at koloskopiundersøkelsen skal kunne utføres er man avhengig av at hundens tarm er tømt. Spesielle forberedelser er nødvendig og instruksjoner før koloskopi får man av den behandlende veterinær. Vanligvis blir hunden stallet opp på dyresykehuset/-klinikken dagen før undersøkelsen. Før en koloskopi utføres er det viktig at andre årsaker til diaré eller blod i avføringen er utelukket. Avføringsprøver analyseres for forekomst av parasitter og blodprøver tas for å utelukke andre sykdommer.

Når utføres en koloskopi?

En vanlig anledning til at koloskopi utføres er når hunden viser symptomer på kroniske mage-/tarmproblemer som en uforklarlig diaré eller andre sykelige forandringer i tarm. Koloskopi kan også utføres for å evaluere om det finnes betennelser, sår eller tumorer i tykktarm.

Undersøkelsen

For å kunne gjennomføre undersøkelsen må hunden ligge i narkose. Veterinærer inspiserer tarmens indre ved å styre instrumentet og samtidig studere bildene på bildeskjermen. Man kan også ta bilder av vevet i tarmen. Bildene blir som regel lagret og kan senere brukes for å vurdere resultatet av behandling ved en senere undersøkelse.

Som oftest undersøkes både magesekk, tolvfingertarm og tykktarm ved samme undersøkelse, dvs. en gastrodueno-koloskopi.

Vanligvis varer undersøkelsen fra 15 minutter opp til 1 time.

Prøvetakning

For å vurdere tarmslimhinnen tas det vanligvis vevsprøver, såkalte biopsier, fra flere steder i tarmen. Et instrument utstyrt med en tang føres gjennom en kanal i endoskopet, og biter av små prøver fra tarmslimhinnen.

Etter undersøkelsen kan tarmene være litt oppsvulmet og spente. Så mye luft som mulig evakueres etter undersøkelsen er avsluttet. Om det fortsatt finnes litt luft igjen kan det gi ubehag, men dette går som regel raskt over og oftest kan hunden sendes hjem samme dag.

Redigert av veterinær i AniCura, mars 2023

Ta kontakt med veterinær

Last ned AniCura-appen


Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200.

Finn din AniCura-klinikk

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.