Leptospirose hos hund

Leptospirose er en smittsom sykdom som skilles ut i urinen til syke dyr, og kan smitte andre dyr og mennesker via slimhinner og sår i huden. Leptospirose er vanligst i varmere strøk, spesielt rundt Middelhavet, men har de senere årene blir mer og mer vanlig også lenger nord i Europa, inkludert i Skandinavia.

Hva er Leptospirose?  

Leptospirose er en smittsom sykdom forårsaket av bakterien Leptospira interrogans. Bakterien skilles ut i urinen til syke dyr, og kan smitte andre dyr via slimhinner og sår i huden. Dyrene trenger ikke være i direkte kontakt med hverandre for å overføre smitte. I noen tilfeller kan leptospirose smitte mellom dyr og mennesker, hovedsakelig via vann forurenset med urin fra smittede dyr.   

Leptospirose er vanligst i varmere strøk, spesielt rundt Middelhavet, men har de senere årene blir mer og mer vanlig også lenger nord i Europa, inkludert i Skandinavia. Flere reiser til land med endemisk forekomst av leptospirose og kan ta med seg smitte hjem. Bakterien finnes også i norsk fauna, i ville dyr, spesielt i rotter.

Leptospirose på hund er en meldepliktig sykdom.

Symptomer 

Vanlige symptomer er nedsatt allmenntilstand, feber, unormale blødninger i slimhinner og på hud, oppkast og diaré. Unge hunder rammes oftere av alvorlig sykdom, hvor lever- og nyreskader kan oppstå. Uten behandling kan sykdommen være dødelig.

Forebyggende

Det finnes vaksine mot sykdommen, og vi anbefaler denne til de aller fleste hunder som skal ut og reise utenfor Norge. Ta kontakt med veterinær for rådgiving dersom hunden din skal ut og reise.

Du kan lese mer om leptospirose på hjemmesidene til Veterinærinstituttet og Mattilsynet.

Ta kontakt med veterinær

Last ned AniCura-appen


Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200.

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.