Er du klar for valp?

Og for å bli hundeeier? Det er et stort ansvar å skaffe seg en hund. Det påvirker blant annet din økonomi, livsstil og frihet. Derfor må du vurdere nøye om du virkelig er klar før du kjøper en hund. I denne artikkelen stiller vi de vanskelige spørsmålene. Disse spørsmålene må besvares før du kjøper deg en hund. Vi vil her undersøke nærmere hvordan du kan velge rase, oppdretter og det individet som passer deg best.

Dette er noe av det du bør vurdere før du skaffer deg hund

Når du skaffer deg en valp, er det flere ting å ta hensyn til. Det første du må bestemme deg for er om du virkelig ønsker å ha en hund. Kan du gi en hund det den trenger hver dag de neste ti til femten årene? Tidlige morgen- og sene kveldsturer uansett om det er regn eller sol, mental og fysisk stimulering, ordentlig helsehjelp ved behov, selskap gjennom dagen, alt utstyr og riktig fôr, og så videre. Derfor bør anskaffelse av hund ikke være en impulsavgjørelse du kan komme til å angre på etter noen måneder. Nedenfor finner du noen av tingene du bør tenke på før du signerer kontrakten.

Livsstil

Hvordan ser ditt budsjett ut - både tidsmessig og økonomisk? Har du tid og penger til en hund? En hund krever tid, oppmerksomhet og mye kjærlighet – og du må være sikker på at du kan gi den det. Du bør derfor vurdere om du egentlig har tid til en hund. Den skal aktiveres og luftes flere ganger daglig, og avhengig av rase må det også tas hensyn til tid til pelsstell.

En hund er avhengig av deg for mat, vann, trening og stimulering. Derfor kan du heller ikke la hunden din være alene i mange timer hjemme hver dag. Så, de spontane kaffeavtalene etter jobb må vente til etter at hundenes behov er dekket.

Hvem passer hunden din mens du er på ferie?

I tillegg kan ferier vise seg å være et problem. Tenk derfor allerede nå på om du har noen som kan hjelpe til med å passe hunden din hvis du skal på ferie. Hvis du ikke har noen hundeelskere i vennekretsen din, kan du alternativt vurdere hundepensjonater, noe som også påvirker din økonomi.

Er dere flere i familien kan det også være lurt å snakke på forhånd om trening, oppdragelse og hvem som tar seg av for eksempel gåturene – også i regn og snø. Mange foreldre har blitt sittende med mer ansvar enn de tenkte fordi barnas løfter ikke varte lenger enn et par uker. Det er du som voksen som har ansvaret, og du må alltid ta med i beregningen at et barn ikke bør gå alene med en hund.

Valg av rase

Dersom du virkelig ønsker deg en valp, er det neste du må bestemme deg for hvilken type hund du ønsker. Ulike raser har ulike behov, de kommer i ulike størrelser, noen raser bjeffer mer enn andre, noen raser trenger mye pelsstell, noen trenger mer trening og mentale stimuli enn andre, og listen bare fortsetter. Det er alt for lett å bli forelsket i en valp fordi den er søt og fordi du kjente en helt lik hund når du var liten, men det er viktig at du tar deg tid til å lese deg opp på rasen. Finn ut hvilken type hund du ønsker.  

Det første du må gjøre er å se på deg selv og din livssituasjon: liker du lange turer i fjellet, eller er du interessert i konkurransetrening? Bor du i leilighet eller på gård? Hvordan er arbeidsdagen din? Ønsker du i det hele tatt en valp, eller vil en voksen hund være bedre for deg? I tillegg må du ta hensyn til eventuelle endringer i livet ditt som kan oppstå i hundens levetid: dersom du er en student og har mye fritid nå, kan det hende du trenger noen til å passe hunden når du skal ut i arbeid. Eller har du tanker om barn i fremtiden? Eller skal du pensjonere deg? Selvsagt kan ting skje som er utenfor din kontroll, men det er lurt å planlegge for de tingene du kan forutsi. 

Forsøk å være så ærlig som mulig – det er usannsynlig at du på magisk vis forvandles til en som er veldig glad i friluftsliv over natten, dersom dette ikke er deg i dag. Det er mer ærlig og rettferdig ovenfor både deg og valpen dersom du da forsøker å finne en hund som trives med din livsstil.  

Å velge oppdretter eller en forening for omplassering 

Alle hunder trenger grunnleggende trening, og alle hunder trenger lengre turer et par ganger for dagen. Ingen hunder bør være hjemme alene over lengre tid, vurder om hundebarnehage kan være rett for hunden, eller skaff en person som kan gå tur med hunden din, dersom hunden må være alene hjemme utover en vanlig arbeidsdag. Dette gjelder for alle typer hunder.  

Når du har bestemt deg for hvilken rase du ønsker, må du finne en oppdretter. Se etter noen som har undersøkt foreldrenes helsestatus. Hoftedysplasi, ulike former for kreft, ulike øyeproblemer, epilepsi og andre tilstander er arvelige, dette gjør det viktig å ta hensyn til foreldrenes helse. Dersom du ønsker å skaffe deg en omplasseringshund kan det være vanskelig å innhente slik informasjon, men forsøk å finne ut så mye du kan om den nye hunden din. 

Sørg for at du møter valpens mor. Insister på å se innsiden av oppdretters hus. Dersom de foreslår at dere møtes andre steder og du ikke får møte valpens mor eller søsken, vær varsom: dette er røde flagg om at valpen kan være smuglet inn i landet eller andre mistenkelige årsaker. Det kan være store penger i avl, spesielt små blandingshunder, som gjerne tiltrekker personer med feil motiver. Dersom du observerer flere valper som bor i bur og dersom oppdretter har flere valper hvert år: revurder avgjørelsen. Valpefabrikker er forferdelige steder for hunder, men problemet forsvinner ikke så lenge folk kjøper valper med usikker bakgrunn. Dersom du kjøper en renraset hund, sørg for å få med papirer fra kennelklubben. En seriøs oppdretter vil også være støttende gjennom hele hundens liv. Spesielt dersom du er ny med hunder kan det være fint å ha en å rådføre seg med. Husk også på at en oppdretter er ekspert på avl, men ikke nødvendigvis den beste hundetreneren eller den man skal rådføre seg med dersom valpen har en medisinsk tilstand.  

Fysiske egenskaper som oppreiste ører eller en fin pelsfarge er arvelig. Det er også mentale egenskaper som vennlighet, aggressivitet og frykt. Når du besøker oppdretter, spør om å få treffe valpens mor. Dersom hun ikke er like vennlig som du ønsker, dersom hun knurrer, er redd deg eller redd andre ting, og så videre, kan det hende du bør revurdere valget. Dersom valpens mor er engstelig er det sannsynlig at valpen blir det også. Å bo med en sjenert, reaktiv, redd og pessimistisk hund er hardt arbeid. Spør om valpens far, og be om å møte ham også dersom det er mulig. Hans mentalitet vil også vise seg i valpene. Det er enda bedre dersom du kan ta hensyn til valpens besteforeldre.  

Et godt råd er: Er du i tvil om en oppdretter, ikke kjøp en valp fra vedkommende! Det er viktig å være trygg på oppdretteren, og derfor har vi også laget en liste med 10 spørsmål til oppdretter som du kan bruke for å få nødvendig kunnskap og trygghet.

Viktige oppgaver for oppdretter  

Det neste trinnet er å spørre oppdretter hva valpen vil oppleve i tiden frem til du tar ham med hjem. Vil han vokse opp innendørs som en del av familien og bli kjent med en familiehverdag, som barn som leker, støvsuger, fjernsyn, besøk som kommer og går? Vil valpen bli tatt med ut på oppdagelsesferd? Bli tatt med på bilturer, la dem se, lukte og høre nye ting? Sosialisering bør ikke vente til valpen er 8 uker, men starte så tidlig som fra 3 ukers alder. Introduser ting for valpen som den kan undersøke og bli vant til livet blant mennesker, dette er avgjørende for valpens utvikling og bør fortsette i flere måneder etter at du får valpen. Dersom oppdretter ikke starter tidlig nok vil dyrebar tid bli tapt.  

Det siste trinnet kan være det vanskeligste, nemlig å velge hvilken av søsknene i kullet du vil ha. Noen oppdrettere velger for deg. De kjenner tross alt valpene best etter å ha tilbragt mye tid sammen med dem. Det kan hende at du besøkte kullet en gang og din perfekte match lå og sov, slik at du ikke en gang vurderte den valpen som er best egnet for deg, fordi du bare la merke til den med en uvanlig pelsfarge eller den som var mest frempå når du var på besøk. Valper forandrer seg raskt, og oppdretter er den som har fulgt med på valpenes utvikling. Andre oppdrettere lar derimot deg velge valpen selv. Sørg for å spørre oppdretter om lynnet til din favorittvalp. Dersom du vurderer hundesport ønsker du gjerne en valp som liker leker og er mat-motivert, utadvendt og energisk. Dersom du ønsker en selskapshund vil du gjerne se etter en valp som liker kos og ikke blir forvirret av travle steder som kaféer og lignende. Ikke velg hund basert på farge og hvor søt den er. Det beste er trolig å velge valp sammen med oppdretter for å få både den valpen som er din favoritt og som er vurdert som best match av oppdretter.  

Økonomi

Har du råd til en hund?

«Prislappen» på en hund ikke bare innkjøpsprisen på valpen eller hunden, dersom du kjøper en voksen hund. Et firbeint familiemedlem koster en god sum penger hele sitt liv, og dette må du ta med i betraktningen. Størrelsen på disse utgiftene kan variere mye avhengig av rase og størrelse på hunden, siden fôrutgifter selvsagt varierer voldsomt fra en chihuahua til en grand danois.

Av faste utgifter må du i tillegg til fôr, tenke på godbiter, forsikring og forebyggende besøk hos veterinær. Det første året vil du også trenge en del utstyr, halsbånd, kobbel, seng, hundebur, eventuelt bur til bilen, leker, børster etc.

Uforutsette regninger

Du kan imidlertid risikere at hunden din blir syk eller skadet, og det kan fort koste mye penger, selv om hunden din er forsikret. Sørg derfor alltid for å legge litt til side i tilfelle uhellet skulle være ute. Det kan være lurt å melde seg inn i en helseplan for hund, så får du de forebyggende veterinærkostnadene redusert noe, og betaler fordelt gjennom året i stedet for en større sum én gang.

Vurderer du å kjøpe hund, men kan trenge noen profesjonelle råd? Da står våre veterinærer klare til å hjelpe deg i AniCura-appen.

Trenger du å snakke med noen angående dette temaet?

Last ned AniCura-appen


Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.