Body Condition Score - er din katt overvektig?

Kjenner du din katts BCS? Er han eller hun i passe hold? Overvekt er like helseskadelig for dyr som for mennesker. Det kan være vanskelig å vurdere din katts hold dersom du ikke vet hva du skal se etter. Her er en guide til hvordan du kan vurdere holdet til din pelskling.

Overvekt er et økende problem som må tas på alvor. I mange vestlige land er mer enn halve kattepopulasjonen definert med enten overvekt eller sykelig fedme. I de fleste tilfeller skyldes problemet for mye mat, eller feil type mat, i kombinasjon med for lite aktivitet.

Overvektige katter har økt risiko for å utvikle en rekke sykdommer, som plager i bevegelsesapparatet, sukkersyke, hjertesykdom, urinveislidelser, reproduksjonsproblemer og hudlidelser. Et overvektig kjæledyr kan også være mer utsatt for noen former for kreft, samt ha høyere risiko ved behov for kirurgi eller prosedyrer som krever anestesi.

Ved å sørge for at katten din er normalvektig og i god form gir du den helsegevinster og økt livskvalitet. Studier viser at normalvektige hunder lever over to år lenger enn en moderat overvektig hund. Det er rimelig å anta at det samme gjelder for katter. Et nyttig verktøy for å avgjøre hva som er din katts ideelle hold, er å bruke Body Condition Score (BCS).

Hva er BCS?

Du har sikkert hørt om Body Mass Index (BMI) hos mennesker, som hjelper oss å finne idealvekt for ulike kroppstyper. På dyr bruker vi et annet system fordi de varierer i størrelse og utforming i større grad. Dette systemet er BCS, en guide for å evaluere ditt kjæledyrs hold. Det er et skåringssystem som graderes fra 1-5 eller 1-9, fra undervektig og tynn via idealvekt, til moderat og kraftig overvekt.

Hvordan avgjøre hold

Tallet på vekta er sjelden nok til å si noe om ditt dyrs hold, da idealvekten varierer fra individ til individ og er avhengig av alder, rase og bygning. Vurder heller din katts profil og silhuett fra oversiden. Se over ribbein, ryggrad, hoftekammer, midje og buk for å vurdere muskelmasse og fett.

Hos en katt med idealvekt skal du kunne se midjen dens som en timeglassfigur sett fra oversiden. Når man ser fra siden skal buklinjen fremstå opptrukket fra bak ribbeinsbuen.
Det er ikke nok å se, man må også kjenne etter med fingrene. Du skal kunne kjenne konturen av ribbeina når du stryker over dem med fingrene, uten at de skal stikke ut. Buken skal være opptrukket i en tydelig bue, og det skal ikke være fettansamlinger. 

Kort oppsummert, dette er de tre stegene for å avgjøre din pelsklings BCS:

1. Kjenn over ribbein
2. Se på buken fra siden
3. Se på silhuetten fra oversiden

Lær deg denne måten å vurdere holdet på og gjør det til en rutine. Ikke nøl med å kontakte din veterinær om du ønsker veiledning til hvordan dette skal gjøres. Ved behov for slanking kan man i klinikk bidra med å utarbeide en vektreduksjonsplan tilpasset din katt.

En idealvektig pelskling er en lykkeligere pelskling! 

​Redigert av veterinær i AniCura, juli 2023

 

Ta kontakt med veterinær

Last ned AniCura-appen


Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200.

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.