Coronavirus og kjæledyr

Verdens helseorganisasjon (WHO) har erklært spredningen av et nytt coronavirus for en internasjonal helsekrise. Viruset er en ny type coronavirus, kalt SARS-CoV-2, og det gir en sykdom som kalles COVID-19. Det skrives mye om viruset, de fleste rapporter er basert på fakta, men noen på spekulasjoner. Vi har ikke alle svarene, men som dyreeier er dette det vi mener du bør vite:

Følg alltid oppdaterte råd rundt corona-situasjonen hos Folkehelseinstituttet

 

Les her hva du skal gjøre om du skal til dyrlegen i tiden som kommer.

Coronavirus kan deles inn i alfa- og beta-coronavirus. Alfacoronavirus infiserer typisk pattedyr mens betacoronavirus infiserer fisk og fugler.

Coronavirus (alfacoronavirus) sees hos både hund og katt og er et relativt vanlig virus. Hos hunder kan coronavirus forårsake gastrointestinale symptomer som diaré, og hos katter kan coronavirus gi gastrointestinale symptomer eller føre til kronisk peritonitt eller FIP (Feline Infectious Perotinitis).

Basert på hva vi vet nå, og hva som er kjent om andre koronavirus, er det ikke grunn til å tro at hunder eller katter kan være en kilde til smitte av COVID-19 til mennesker eller andre dyr - og kun begrensede bevis for at viruset kan smitte kjæledyrene selv. Les om potensiell smitte til katter her.

Vi har samlet de hyppigste spørsmålene her:

Kan coronavirus smitte kjæledyret mitt?

En liten studie tyder nå på at katter kan bli smittet av viruset. Om de utvikler sykdom eller om symptomene de har vist har vært tilfeldige/hatt andre årsaker enn coronavirus, er uklart. Det er ikke noe som tyder på at de kan føre det videre til mennesker. 

Hva om min hund eller katt nyser eller virker syk? 

Hvis kjæledyret ditt viser tegn på hoste, nysing, slapphet eller annet, må du ringe veterinæren, og holde dem unna andre dyr som en forsiktighetsregel. Tegn på sykdom hos hunder og katter er vanligvis assosiert med forskjellige vanlige virus- og bakterieinfeksjoner (kennelhoste, hundeinfluensa, etc.) som ikke kan overføres til mennesker, men som kan smitte til andre dyr.

Hold deg oppdatert om den siste informasjonen fra anerkjente kilder som:

Står hunder og katter i fare for å få viruset som forårsaker COVID-19?


Basert på hva vi vet nå, og hva som er kjent om andre koronavirus, er det ingen bevis for at hunder eller katter kan være en kilde til COVID-19-infeksjon hos mennesker eller andre dyr.

Enhver overflate som en person smittet med COVID-19 kommer i kontakt med, kan overføre viruset eller viralt RNA, inkludert kjæledyrs pels, spytt eller nesesekresjon - for eksempel hvis en smittet person hoster nær en hund og dråper kommer i hundens pels. Derfor bør god hygiene og grundig håndvask praktiseres når du håndterer kjæledyr. Man bør heller ikke la seg slikke i ansiktet av hunder. 

Men hva med rapportene om et lite antall hunder og katter som har testet positivt?

Ifølge rapporter er det et lite antall kjæledyr som tilhører personer smittet med COVID-19 som er blitt testet for viruset og som har hatt et "svakt positivt" utfall. Det er fremdeles ingen bevis for at overføring av kjæledyr til menneske av COVID-19 kan oppstå, og risikoen for overføring fra menneske til dyr er fortsatt liten. Ikke glem at det på verdensbasis er er over 63 millioner smittede, og vi har fremdeles bare rapporter om en håndfull dyr med påvist virus. 

Viser kjæledyr som er positive for SARS-CoV-2 få lignende sykdomstegn som mennesker?


I de begrensede bekreftede tilfellene av SARS-CoV-2 hos hunder eller katter, har det vært rapportert om mindre respirasjonssymptomer, og alle forventes å oppnå full bedring.

Hvorfor endres informasjon om COVID-19?

COVID-19 er en relativt nyoppstått sykdom, og situasjonen er fortsatt i utvikling. Vi lærer mer om sykdommen COVID-19 og SARS-CoV-2-viruset hver dag.

Bør jeg unngå kontakt med kjæledyr hvis jeg er i hjemmekarantene?

Selv om det nye coronaviruset mistenkes å stamme fra dyr på et marked i Wuhan, er det ingen indikasjoner på at viruset kan gi kjæledyr sykdom. Det er dermed ikke noe som tilsier at man skal unngå kontakt med kjæledyret sitt, men vanlige hygieneprinsipper og noen ekstra forholdsregler bør overholdes. Les mer om dette her.  Om dyret trenger akutt veterinærhjelp i denne tiden, les hvordan du skal gå frem her. 

Bør jeg unngå å la hunden min hilse på andre hunder?

Det er ingenting som tyder på at hunder kan være bærere av virus, og du kan trygt la hunden din hilse på andre hunder. Det er en rekke smittsomme sykdommer som lett overføres fra hund til hund, inkludert parvovirus og kennelhoste, blant andre. Du kan vaksinere hunden din mot disse sykdommene. 

Kan jeg slippe katten min ut hvis den er utekatt?

Ja, du kan trygt la katten din være ute. 

Hva kan jeg gjøre for å forhindre at jeg får bakterier og annen smitte fra mitt kjæledyr?

Uansett situasjon, er det alltid en god idé å ha god håndhygiene etter håndtering av kjæledyr. Unngå å la kjæledyret slikke deg i ansiktet, og vask hendene regelmessig med såpe. Noen bakterier og parasitter kan smitte fra hund til menneske (og omvendt). 

Hva er kjent om andre koronavirus hos katter og hunder?

Det finnes andre koronavirus som påvirker kjæledyr, og ingen av dem kan overføres til mennesker:

 • Katter: Feline enteric coronavirus (FCoV) forårsaker en mild eller asymptomatisk infeksjon hos huskatter, og de fleste symptomer kommer fra mage-tarm. Det utbredte viruset er mer vanlig i områder med høyere antall katter, som katterier for eksempel.
 • Hunder: Det finnes to kjente koronavirus hos hunder. Mage-tarmformen kan variere fra asymptomatisk eller mild diaré til alvorlig svekkende betennelse i tynntarmen, som hos valper av og til vil resultere i død. Den respiratoriske varianten gir de fleste hunder en mild sykdom som består av hoste, nysing og noe renning fra nesen – symptomer vi vanligvis beskriver som kennelhoste.

Hva er behandlingen for koronavirus hos kjæledyr?

Det er ingen spesifikk behandling for koronavirus hos hunder eller katter, da milde kliniske tegn sannsynligvis ikke vil kreve behandling. Støttende pleie, inkludert erstatning av væsketap, ernæringsstøtte og medisin mot kvalme, kan brukes i mer alvorlige tilfeller. Sykehusinnleggelse er sjelden nødvendig. Antibiotika har ingen virkning mot virus og hjelper derfor ikke å behandle coronavirus.

Bør jeg få testet kjæledyret mitt for COVID-19?

På dette tidspunktet er det ikke noen grunn for å teste kjæledyr for SARS-CoV-2, viruset som forårsaker COVID-19 hos mennesker.

Hunder og katter kan bære mange bakterier, så selv om det ikke er noen indikasjoner på at kjæledyr kan spre det nye coronaviruset, er god håndhygiene alltid en god idé.

Du kan alltid kontakte din nærmeste dyreklinikk for råd.

Her kan du lese råd fra de internasjonale veterinærorganisasjonene: 

Denne artikkelen er oppdatert 15. april 2020. For de siste oppdateringer om SARS-CoV-2 / COVID-19, se Folkehelseinstituttets hjemmesider https://www.fhi.no/sv/smittsomme-sykdommer/corona/

Kilder:

WSAVA - Global Veterinary Community
OIE  - World Organization for Animal Health
CDC U.S. Centers for Disease Control and Prevention

 

Flere nyheter

 • Åpen dag for kjæledyr i rusmiljøet

  Noen kjæledyreiere er dessverre i en slik situasjon at de ikke alltid kan gi sine dyr forebyggende behandling eller hjelp når de har skader og sykdommer. I samarbeid med Kirkens Bymisjon arrangerer AniCura Dyresykehus Sørlandet åpen dag for kjæledyr i rusmiljøet i Kristiansand.
   Les mer om dette
  • Tur i snø og kulde

   I store deler av landet laver snøen ned, til glede for skientusiaster og vinterelskere, og til frustrasjon for de som ikke investerte i snøfreser i år heller. De aller fleste hunder synes snø er stas. I snøen blir luktene fra andre hunder veldig tydelige, og de blir liggende lenge. Tur er enda mer spennende enn før! Men kulde, salt og skitur kan by på noen utfordringer for våre firbeinte.
    Les mer om dette
   • Tips til valentinsdagen

    Det renner over av gavetips og idéer til romantiske gester for tiden – og vi er ikke dårligere! Vi elsker jo våre firbeinte venner til månen og tilbake. Men hva ønsker egentlig Fido og Mons seg i gave?
     Les mer om dette

    Feil

    Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.