Kronisk gastroenteritt hos hund

Kronisk oppkast og diaré er et begrep på en langvarig sykdomstilstand som kan skyldes at hunden har en betennelse i mage/tarm. Dersom hunden har hatt oppkast og/eller diaré i over tre uker, anses den som kronisk. Det innebærer dog ikke at hunden ikke kan bli frisk.

Årsak

Hvorfor betennelsen oppstår er uklart, men man mistenker at det er flere faktorer som spiller inn. Hundens eget immunforsvar i mage og tarm kan reagere på «unormale» bestanddeler. Det kan f.eks reagere på proteiner som kommer ned med maten, eller på dens egne, normale bakterieflora i tarmen.

Andre årsaker til kroniske problemer er leversvikt, nyresvikt, bukspyttkjertelbetennelse (pankreatitt), sukkersyke (diabetes mellitus) og Addisons sykdom. Disse sykdommene diagnostiseres med forskjellige prøver og behandles medisinsk.

Selv visse infeksjoner, spesielt parasittære, kan gi kronisk sykdom dersom den ikke behandles i tide. Ved mistenkt parasittinfeksjon bør en avføringsprøve analyseres for å bekrefte eller avkrefte forekomst av parasitter. Deretter kan hunden behandles mot de parasittene som er påvist med rett legemiddel.

Fremmedlegemer i magesekken kan ligne kronisk magekatarr. Fremmedlegemet forstyrrer mageslimhinnen, noe som gjør at hunden kaster opp, og kan gi diaré.

Diagnostikk

For å diagnostisere en inflammasjon i mage og tarm, må først andre årsaker til kroniske problemer utelukkes. Dersom man ikke kommer noen vei med de vanlige prøvene, kan magesekk og/eller tarm inspiseres med et fiberendoskop, såkalt gastroskopi eller koloskopi. I sammenheng med undersøkelses tas det vevsbiter for analyse. 

Behandling

Behandling av betennelse i mage/tarm går som regel ut på å fôre med spesialfôr, gi antiinflammatorisk medisin og i blant også preparater som beskytter mageslimhinnen.

Redigert av veterinær i AniCura, mars 2023

Ta kontakt med veterinær

Last ned AniCura-appen


Så har du en AniCura-veterinær med deg i lomma uansett hvor du er, hver dag mellom 0700 og 2200.

Feil

Det har oppstått en feil. Siden svarer ikke lenger som forventet.